vineri, 11 mai 2012

Ciudatenii din istoria omenirii


In urma descoperirii si traducerii unor hieroglife sapate in piatra, istoricii au considerat vreme indelungata faptul ca in anul 1288 i.Hr. faraonul Ramses al II-lea a repurtat o victorie zdrobitoare asupra hititilor in batalia de la Cades. In realitate, Ramses al II-lea desi a dus o campanie inversunata impotriva hititilor s-a retras din fata acestora, printr-un acord de pace, in momentul in care cele doua tabere adverse au ajuns fata in fata pentru batalia decisiva. Aceasta decizie a fost luata intrucat ambele armate riscau sa se nimiceasca reciproc, respectiv atat fortele egiptene cat si cele hitite erau semnificativ de numeroase, iar soldatii egipteni si cei hititi  dispuneau de armament de cea mai buna calitate, considerat la acea vreme.  Daca s-ar fi purtat atunci o batalie decisiva, atat egiptenii cat si hititii ar fi avut fortele foarte mult diminuate si, indiferent de cine ar fi castigat batalia, ambele tabere ar fi devenit vulnerabile in fata celorlalti cotropitori, nemaiavand suficienti soldati care sa le apere hotarele.
Ramses al II-lea nu diferea prea mult de unii conducatori din zilele noastre, ce adesea au dat dovada de grandomanie. Acesta a dictat sa-i fie ridicate statui impunatoare precum si obeliscuri prin care ii erau aduse elogii faptelor sale razboinice, cu mult exagerate.  
Falsa laudarosenie a fost constatata in urma unor descoperiri arheologice recente. Dar pana de curand mai multe generatii de arheologi si istoricii au fost pacaliti de o propaganda ieftina din antichitate prin care Ramses al II-lea a incercat din rasputeri sa intre in constinta poporului egiptean, drept unul dintre cei mai straluciti si mai de seama faraoni.
****
Legiuitorul atenian Draco a conceput un cod juridic ce cuprindea un set de legi si norme extrem de aspre si de dure. Se spune ca tocmai o astfel de inversunare i-a adus popularitatea printre conationalii sai. Intr-atat de mult era de stimat incat, in anul 590 i.Hr., in cadrul unui teatru din Athena, Draco a fost invitat in arena unde, in urma unui elogiu, miile de simpatizanti si-au aruncat asupra lui palariile astfel incat acestea l-au acoperit complet, sufocat si omorat.
**** 
In anul 1321 e.n. Dante Alighieri a decedat la doua ore dupa ce a reusit sa scrie ultimele randuri din Paradisul, a treia carte ce face parte din monumentala sa lucrare Divina Comedie.
****
Pentru a imbunatatii calitatile de luptatori ale taranilor sai, lui Edward al III-lea al Angliei ii vine ideea, in anul 1349 , de a interzice toate sporturile din tara cu exceptia trasului cu arcul la tinta. Ideea lui se baza pe faptul ca un bun arcas trebuie sa se antreneze inca din copilarie pentru a-si dezvolta anumite grupe de muschi si sa poata atinge astfel performante cu adevarat de luat in seama.
****
In anul 1450 Ludovic al XI lea al Frantei a poruncit staretului Baigne sa conceapa o masinarie pentru amuzamentul curtenilor.
Pentru a duce la indeplinire porunca, staretul alege o turma de porci alcatuita din animale aflate in diferite stadii de crestere. Astfel ca se apuca sa construiasca un fel de orga muzicala pentru a pune in valoare guitatul porcilor sai.
Intr-un cort de catifea el a dispus porcii mai batrani in stanga pentru ca constituiau basul, pe scoafe in mijloc pentru gama notelor de mijloc, pe purcei pe dreapta pentru notele inalte.
Orga presupunea un sistem de clape care odata apasate se actionau niste piroane ce intepau porcii. Se spune ca staretul a reusit sa–i impresioneze pe curteni facandu-i pe porci sa cante cu succes cele mai populare melodii de la acea vreme.
****
In anul 1637 pe mormantul dramaturgului elisabetan Ben Jonson era scris urmatorul epitaf „O, tu, unicul, Ben Jonson”, iar alaturi se afla o mentiune “in mod neintentionat a fost necesar ca acest dramaturg Elisabetan sa fie ingropat in picioare pentru a se economisi spatiul”.
****
In anul 1710 Tarul Petru cel Mare al Rusiei a impus o taxa pentru barbi, inainte de a se razgandi si a porunci scoaterea barbilor in afara legii.  
****
In anul 1860, in Marea Britanie sinuciderea a fost scoasa in afara legii, fiind considerata o infractiune grava. Sinucigasii care esuau in incercarea lor de a-si pune capat zilelor riscau sa fie arestati si condamnati la moarte, statul britanic terminand astfel o treaba prost inceputa. Exista si o povestire macabra, in care un om a incercat sa-si puna capat zilelor folosind un cutit pentru a-si taia gatul, insa fara succes. Dupa ce a fost arestat si s-a dispus condamnarea acestuia la moarte prin spanzurare, medicii au intervenit si au avertizat ca o astfel de decizie va fi practic imposibil de efectuat, intrucat odata ce omul va fi spanzurat exista riscul ca rana de la gat sa se lateasca si astfel sa ofere plamanilor un orificiu prin care sa poata respira. Oamenii legii care au pus in executare sentinta la moarte nu i-au bagat prea mult in seama pe medici si l-au spanzurat pe sinucigas.
Odata ce acesta a fost atarnat in streang rana de la gatul sau a inceput sa se mareasca. Desi in prima faza omul si-a pierdut cunostinta acesta si-a revenit si  a inceput sa horcaie, respirand prin gaura deschisa de la gatul sau. Ordinele de atunci ii obligau pe calai sa-l mentina pe condamnat spanzurat pana cand acesta isi dadea ultima suflare. Totusi, calaii vazand agonia in care se zbatea omul au hotarat sa-l convoace intr-o sedinta de urgenta pe primar.  In urma sfatului s-a decis legarea la gat a celui spanzurat, pentru a acoperi rana prin care acesta respira. Bietul om a fost legat la gat astfel incat nu a mai putut respira, iar sentinta a putut fi dusa cu succes la capat.  
****
In trecut orice descoperire era privita cu suspiciune si chiar cu teama. Astfel ca atunci cand au aparut primele trenuri s-au ivit o gramada de specialisti care au avertizat ca o data ce masinaria va depasi viteza de 60 de km pe ora pasagerii aflati inauntru nu vor mai putea respira, datorita vacuumului de aer ce se va crea. Asa s-a intamplat si in anul  1869 cand a fost descoperita guma de mestecat. Medicii avertizau in acele timpuri asupra faptului ca mestecarea gumei ar putea suprasolicita glandele salivare iar intestinele sa se lipeasca.
****
In anul 1952 lui Albert Einstein i s-a oferit sansa de a deveni presedinte al Israelului insa acesta a respins propunerea motivand  “Eu cunosc cate ceva despre ceea ce se intampla cu lucrurile in natura insa stiu prea putine despre oameni”. Einstein a fost cu adevarat un om inteligent. El a realizat ca nu dispune de abilitatile necesare pe care ar trebui sa le aibe un bun conducator si ca nu ar putea fi capabil sa se descurce cu succes in indeplinirea atributiilor ce revin unui om de stat.
Din pacate in Romania prea putini dintre oamenii politici realizeaza ca nu sunt capabili sa ocupe functii de conducere sau de raspundere si ca ar trebui sa renunte la goana lor dupa ciolan, scutind poporul de umilinte si suferinte inutile.
**** 
Porecle nostime ale unor celebritati din istorie: imparatul Charles Chelul (875-877 e.n.) ; printul Lulach Prostanacul (1050 e.n.); sultanul Abdul Nebunul (1876-1909); paianjenul Universal - un nume demn de literatura S.F. - atribuit lui Ludovic al XI- lea (1461-1483); regele Scotiei  Malcom Fecioara (1153-1165); regele Danemarcei Eric Memorabilul (1134-1137).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator