sâmbătă, 30 iunie 2012

Adrian Nastase – de la extaz la agonie


De ceva vreme am fost obisnuiti cu un spectacol televizat din ce in ce mai exploziv si mai tragic, totul invartindu-se in jurul fostului premier al Romaniei, Adrian Nastase.
Prologul evenimentelor.
Cariera lui Adrian Nastase este una lunga si plina de realizari si impliniri personale, pe care orice politician si-ar dori-o (mai putin ultima parte).
Sursa foto
Este licentiat in drept si istorie. Inceputul carierei sale (1973) a fost in cadrul Academiei Romane, din Bucuresti, unde a fost cercetator al Institutului de Cercetari Juridice.
In perioada comunista a fost membru PCR si apoi secretar al UTC. Insa adevarata sa cariera politica incepe in anul 1990, cand devine ministru al afacerilor externe atat in guvernul Petre Roman cat si in cel al lui Stolojan. Mandatele sale de ministru s-au incheiat in 1992, iar de atunci Adrian Nastase a fost pana in anul 1996 presedinte al Camerei Deputatilor. Din 1996 si pana in 2000 isi continua activitatea in politica ca vicepresedinte al camerei deputatilor dar si ca vicepresedinte al PDSR-ului (din 1997).
Trebuie mentionat faptul ca relativ pe aceeasi perioada (1990-2000) Adrian Nastase a avut o cariera didactica remarcabila, fiind profesor de drept si desfasurandu-si activitatea in cadrul mai multor institutii de invatamant superior din tara, cum ar fi: Universitatea Dimitrie Cantemir, Institutul de Drept si Relatii Internationale Universitatea Titu Maiorescu, dar si din strainatate, respectiv in cadrul Universitatii Pantheon Sorbonne din Paris, unde era inregistrat ca si profesor asociat.
Din anul 2000 si pana in anul 2004 domnul Nastase a fost prim-ministru al Romaniei. Din anul 2001 la functia de prim-ministru s-a adaugat si cea de presedinte al PSD – cel mai mare si cel mai puternic partid la acea data.
In anul 2004 Nastase a intrat in cursa electorala pentru prezidentiale dar a pierdut in fata lui Traian Basescu. Motivele care au dus la pierderea luptei electorale nu s-au datorat modului in care Adrian Nastase si-a desfasurat activitatea de sef al guvernului ci mai mult datorita carismei si simpatiei pe care adversarul Basescu le atragea asupra sa in acea perioada, in contrast cu imaginea de om politic rafinat, sobru, diplomat si tehnic reprezentata de Nastase in ochii electoratului.
Adrian Nastase s-a bucurat pe tot parcursul carierei sale de numeroase distinctii si titluri acordate atat in tara cat si in strainatate, recunoscandu-i-se astfel meritele deosebite pe care le-a avut atat in politica cat si in ce priveste activitatea sa didactica. 
Din 2004 si pana in 2006 revine la functia de presedinte al Camerei Deputatilor, iar in 2005 pierde si sefia partidului.
Inca din 2004 apar o serie de scandaluri care ii spulbera cariera lui Adrian Nastase. Incep sa devina arhicunoscute poreclele si diversele glume spuse pe seama fostului premier. Astfel „Nastase-patru-case”, „matusa Tamara” sau  „blocul tun” insoteau adesea referirile facute la adresa celebrului locatar din Zambaccian. Acestor scandaluri a mai urmat inca unul sub numele de „Trofeul calitatii”
Din 2006 Adrian Nastase a facut mai multe vizite pe la parchet si judecatorie.

Prezent
In data de 20.06.2012 Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au pronuntat pentru condamnarea definitiva a fostului premier la doi ani de inchisoare cu executare. 
De aici si pana in prezent firul evenimentelor au luat-o razna. Adrian Nastase a avut o tentativa de sinucidere in momentul in care politistii s-au prezentat la locuinta din Zambaccian pentru a pune in aplicare mandatul de aducere in arest. 
SURSA FOTO
Rapoartele politistilor vorbesc de incercarea disperata a lui Adrian Nastase de a-si trage un glont in tampla, dupa ce acestia i-au adus la cunostiinta motivul prezentei lor in locuinta. Unul dintre politisti (Nicolae Costea) a reusit sa-i indeparteze arma de la cap si sa-l imobilizeze. Desi ranit, Nastase a scapat cu viata fiind dus de urgenta la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala.
Politistii vor considera ca punerea in executare a mandatului de aducere in arest a fost oprita de gestul sinucigas al condamnatului, tinand cont si de diagnosticul pus de medicul Serban Bradisteanu din care rezulta ca este imperios necesara mentinerea pacientului Nastase sub supraveghere medicala, intrucat exista riscul aparitiei unui infarct.
Politistii salvatori precum si medicul Serban Bradisteanu, care l-a diagnosticat pe Nastase, au fost pusi sub acuzare pentru favorizarea infractorului. DNA-ul si-a motivat actiunea de deschidere a unui dosar impotriva politistilor si medicului  Serban Bradisteanu prin faptul ca acestia au incercat sa favorizeze eschivarea condamnatului de la executarea pedepsei cu inchisoarea.
Adrian Nastase a fost mutat de urgenta la Spitalul Penitenciarului Rahova unde se afla in calitate de detinut, fiind inmatriculat cu numarul N0049.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator