miercuri, 6 iunie 2012

Antigelul

sfaturi privind antigelul; proprietatile antigelului; cum sa folosesti antigelul

Functionarea termostatului pe timpul iernii poate crea probleme. Prin rolul sau de a opri circulatia apei dintre blocul motor si radiator, cat timp motorul este inca rece dupa pornire, pentru a-l determina sa atinga cat mai rapid temperatura optima de functionare, si de a o deschide ulterior pentru a permite racirea motorului, se poate produce in aceasta pauza de intrerupere o inghetare a apei cauzata de ger. Apa nu mai poate patrunde la motor pentru a-l raci, producandu-se astfel supraincalzirea. Folosirea unui antigel este esentiala pentru a preveni astfel de incidente.
Antigelul este un compus chimic care, in amestec cu apa, are proprietatea de a scade temperatura de inghet, compusul rezistand astfel si la temperaturi de -30 de grade.
In functie de nevoi, poate fi gasit pentru mai multe intrebuintari, fiind recomandat de specialisti pentru diferitele tipuri de motoare. El difera de la un produs la altul prin compozitia substantelor ce-l alcatuiesc.

foloseste cu cap antigelul iarna, cum trebuie folosit si cand antigelul

Astfel, exista antigel pe baza de etilenglicol (care este si cel mai raspandit), ori glicerol, propilenglicol, metanol, izopropanol sau sub forma de amestec de alte produse.
Etilenglicolul este un lichid vascos cu gust dulce utilizat pentru protectia radiatoarelor, iar pentru a-i spori eficacitatea impotriva coroziunii motoarelor se adauga anumiti aditivi, care pot fi organici sau anorganici.
Cel mai intalnit antigel pe baza de etilenglicol este cel care ce are in componenta sa aditivi anorganici care sunt intr-o oarecare masura instabili, pierzandu-si dupa un anumit timp din proprietatile anticorozive, nerecomandandu-se utilizarea acestui antigel mai mult de doi ani.
Aditivii organici au aparut nu de foarte mult timp si sunt superiori calitativ aditivilor anorganici,  proprietatile sale  anticorozive rezistand mai mult.
De asemenea nu este recomandata amestecarea tipurilor de antigeli pe baza de etilenglicol, respectiv aditivi organici cu aditivi anorganici, si nici amestecarea etilenglicolului  cu antigelul ce contine propilenglicol.
Atentie ! Etilenglicolul este foarte toxic. Ingestia acestei substante este urmata de o stare asemanatoare celei  de ebrietate, urmata de greata si varsaturi. Dupa aproximativ patru ore situatia se poate agrava putand surveni coma, inainte de a se dezvolta si alte tulburari grave ale inimii si rinichilor, substantele toxice depozitandu-se in ficat.
Antigelul bazat pe metanol este folosit mai ales in lichidele destinate spalarii parbrizului.
Antigelul pe alcool nu este recomandat a fi folosit in motoare, pe care le poate distruge.

Nu se toarna antigel pur pe baza de etilenglicol in radiatorul masinii intrucat va avea o eficacitate mai scazuta decat cel diluat cu apa. Amestecate impreuna, glicolul si apa isi impiedica reciproc solidificarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator