miercuri, 25 iulie 2012

30 Days of Night (2007)


Horror/ Thriller
Nota acordata: 9.00
Actiunea filmului se petrece in localitatea Barrow, din Alaska. Locuitorii acestui orasel incep sa forfoteasca pregatindu-se pentru parasirea orasului intrucat va urma o luna de zile in care soarele nu va mai rasari pe cer, iar intreaga zona se va scufunda in intuneric. In Alaska si la polul nord sunt zone unde, in anumite perioade ale anului, noptile dureaza chiar si saptamani de zile.
Cursele aeriene sunt putine si sunt programate la ore fixe. Cei care rateaza ultima cursa vor risca sa ramana in Barrow pentru cateva saptamani. Motiv serios pentru locuitori de a se grabi sa paraseasca orasul. Totusi sunt destui din cei care aleg sa ramana, pentru a infrunta intunericul.
Tanarul serif Eben Oleson (Josh Hartnett) vegheaza ca toate lucrurile sa se desfasoare normal, fara incidente neplacute. Cu toate acestea in orasul Barrow au loc unele evenimente neobisnuite. La inceput seriful descopera o multime de telefoane furate, adunate la un loc si arse. Ulterior va constata un lucru si mai grav, respectiv uciderea  cu sange rece a cainilor ce erau folositi pentru sanie.
Eben Oleson nu are nici un cerc de suspecti, intrucat nu stia pe nimeni din Barrow capabil de asemenea ispravi.
Lucrurile se complica atunci cand fosta lui iubita Stella Oleson (Melissa George) pierde si ultimul avion, ca urmare a unui accident pe care il are pe sosea cu un plug de deszapezire.
In oras isi face simtita prezenta un strain ciudat – rol interpretat de Ben Foster. Acesta are un comportament suspect si chiar agresiv, motiv pentru care Eben il incatuseaza si il azvarle dupa gratii, sub arest, la postul de politie al orasului.
Desi imobilizat si fara nici o sansa de a se impotrivi, strainul continua sa ameninte, spunandu-le tuturor celor din jurul sau ca moartea este pe cale sa apara si sa-i devoreze pe toti.
Mai tarziu seriful isi va da seama ca strainul nu este chiar atat de nebun pe cat pare.
O seama de evenimente socante incep sa se abata asupra micului orasel.
Totul a inceput cu sabotarea statiei de telecomunicatii si cu decapitarea supraveghetorului.
Seriful constata ca sunt izolati si atacati de un inamic necunoscut. El le cere locuitorilor sa se baricadeze si sa-si tina armele pregatite. Totul este insa prea tarziu, intrucat un clan de vampiri fiorosi ataca oraselul, aflat in intuneric, cu o ferocitate iesita din comun. Acestia sunt frustati de faptul ca in intreaga lor existenta, destul de lunga, sunt nevoiti sa ramana mai tot timpul ascunsi de lumina ucigatoare a soarelui. Vampirii ii urasc pe oameni intrucat, in constiinta acestora, nu sunt decat niste cosmaruri ale noptii - aparenta ce trebuie pastrata, pentru a le permite vampirilor sa existe si sa se hraneasca in voie.
Astfel ca Barrow devine un fel de bufet suedez dar si un loc de descarcare nervoasa pentru toate frustrarile acumulate de catre vampiri. Sunt ucisi cu bestialitate atat barbatii cat si femeile, copiii si batranii din Barrow.  
Filmul 30 Days of Night” a beneficiat de un buget de 32 de milioane de dolari.
Nu abunda in efecte speciale deosebite, insa personal cred ca merita o nota mare in ce priveste machiajul. Vampirii sunt foarte bine „realizati”. In genere realizatorii filmelor cu vampiri tind sa stilizeze aspectul acestora, eliminand aspectul fioros si atribuidu-le calitati aristrocratice.
Vampirii sunt prezentati in unele filme drept niste cuceritori, plini de romantism si mister. Conform vechilor legende acesti demoni sunt doar creaturi de cosmar ce sug sangele celor vii, respectiv sunt strigoi de care este imposibil sa te indragostesti.
Nici un realizator de filme horror nu a avut curajul de a explora pe deplin adevarata latura demonica a vampirismului, de frica criticilor aspre ce pot fi aduse de iubitorii de arta.
In „30 Days of Night” sugatorii de sange sunt ceea ce sunt. Adica niste creaturi de cosmar bine elaborate, ce-ti insufla acea senzatie de nefiresc, groaza si nebunie.
Ferocitatea de care debordeaza creaturile noptii este unica in acest film horror.
Filmul are si destule momente sadice, in care Seriful Eben este nevoit sa decapiteze cu un topor pe cativa din cetatenii orasului Barrow.
Poate ca acestea sunt si motivele pentru care cei sensibili vor refuza sa vada 30 Days of Night”, dar in ce-i priveste pe iubitorii de senzatii tari acestia nu au „voie” sa-l rateze.
O nota mare se poate acorda si faptului ca acest horror are o derulare imprevizibila a evenimentelor, lasandu-te cu gura cascata la multe secvente, combinate cu un final tragic si trist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator