luni, 9 iulie 2012

Concentratia de Vitamina C in legume si fructe


concentratia de vitamina C in fructe si legume; fructele si legumele cele mai bogate in vitamina C; Pere- (5 mg); Caise- (10 mg); Pepene verde- (10 mg); Prune- (10mg); Piersici- (10 mg); Banane- (11 mg); Struguri- (11 mg); Mere- (12 mg); Avocado- (13 mg); Gutuie- (15 mg); Ananas- (20 mg); Afine- (22 mg); Pepene galben- (25 mg); Zmeura- (25 mg); Ananas- (48 mg); Clementine- (49 mg); Lamai- (53 mg); Portocale- (53 mg); Capsune- (59 mg); Pomelo- (61 mg); Papaya- (62 mg); Persimmon(kaki) – (66 mg); Jujuba- (69 mg); Litchi- (71 mg); Scoruse- (97 mg); Kiwi- (100 mg); Coacaze negre- (188 mg); Guava- (228 mg); Catina- (450 mg); Macese- (1250 mg); Acerola- (1677 mg); Kakadu Plum- (2700 mg); Brocoli- (93 mg); Conopida- (93 mg); Varza- (93 mg); Ardei rosu dulce– (128 mg); Spanac- (130 mg); Patrunjel- (133 mg); Hrean- (141 mg); Ardei iute rosu- (144 mg); Cimbru- (160 mg); Ardei gras- (184 mg); Ardei iute verde- (242 mg)


Fructele si legumele sunt bogate in vitamine, iar concentratia de vitamina C difera, unele fiind mai bogate in aceasta vitamina altele mai putin. Esential este sa ne orientam spre o dieta cat mai variata si bogata in vitamine si sa nu alegem doar acele fructe sau legume cu continutul cel mai mare de vitamina C.
 
In comparatie cu merele, care au o concentratie de 12 mg de vitamina C la 100 g cantitate fruct, portocalele si lamaile prezinta valori semnificativ mai mari, dar sunt inferioare in fata valorilor pe care le prezinta kiwi sau coacazele.

De asemenea macesele “bat” de departe orice alt fruct cunoscut (cu excepția fructelor de Kakadu Plum si Acerola), avand o cantitate de Vitamina C absolut impresionanta de 1,2 g la 100 g fruct. Ceaiul de macese este recomandat a se consuma pe tot timpul iernii.

1. Cantitatea de vitamina C in mg raportata la suta de grame de pulpa de fruct: Pere- (5 mg); Caise- (10 mg); Pepene verde- (10 mg); Prune- (10mg); Piersici- (10 mg); Banane- (11 mg); Struguri- (11 mg); Mere- (12 mg); Avocado- (13 mg); Gutuie- (15 mg); Ananas- (20 mg); Afine- (22 mg); Pepene galben- (25 mg); Zmeura- (25 mg); Ananas- (48 mg); Clementine- (49 mg); Lamai- (53 mg); Portocale- (53 mg); Capsune- (59 mg); Pomelo- (61 mg); Papaya- (62 mg); Persimmon(kaki) – (66 mg); Jujuba- (69 mg); Litchi- (71 mg); Scoruse- (97 mg); Kiwi- (100 mg); Coacaze negre- (188 mg); Guava- (228 mg); Catina- (450 mg); Macese- (1250 mg); Acerola- (1677 mg); Kakadu Plum- (2700 mg)
 
2. Cantitatea de vitamina C in mg raportata la suta de grame de leguma cruda pregatita pentru servire:  Brocoli- (93 mg); Conopida- (93 mg); Varza- (93 mg); Ardei rosu dulce– (128 mg); Spanac- (130 mg); Patrunjel- (133 mg); Hrean- (141 mg); Ardei iute rosu- (144 mg); Cimbru- (160 mg); Ardei gras- (184 mg); Ardei iute verde- (242 mg).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator