sâmbătă, 21 iulie 2012

Dagon (2001)


Mister/ Fantezie/ Horror/ Thriller
Nota acordata: 8.00
Paul este un magnat de succes ce a facut avere in urma speculatiilor bursiere.
Cu toate ca are toate motivele sa fie fericit, acesta nu poate scapa de o serie de cosmaruri ce ii bantuie visele. In cosmaruri ii aparea o sirena ciudata, precum si deschizatura unui  tunel gigantic aflat pe fundul marii.
Pentru a se mai relaxa, Paul porneste alaturi de prietena sa Barbara si inca doi amici, Vicky si Howard, intr-o calatorie cu iahtul de-a lungul continentului european. Ajunsi undeva langa tarmul Spaniei cei patru aud un cantec religios foarte ciudat. La scurt timp se porneste pe neasteptate o furtuna care  ii creaza probleme lui Howard in a-si struni barca. Pentru ca Howard nu reuseste sa evite la timp un colt de stanca ce iesea din mare, cei patru esueaza undeva in apropierea tarmului spaniol. Barca este blocata in recif iar Vicky, care se afla la momentul impactului in camera de sub punte, este ranita si isi prinde piciorul in spartura creata in carena ambarcatiunii.
Paul si Barbara pornesc cu o barca pneumatica mica spre tarm in cautare de ajutoare in timp ce Howard ramane alaturi de Vicky pe iahtul esuat.
Ajung cu greu la tarm iar odata debarcati cei doi tineri cauta in disperare pe cineva care sa-i ajute. Le iese in cale un preot ce se ofera sa-i ajute, respectiv acesta discuta cu niste pescari din sat pentru a pleca cu o barca spre iahtul in care se aflau Howard si Vicky.
Preotul ridica pretentia ca unul din tineri sa ramana in Imboca (asa se numea localitatea) pentru a contacta politia, in timp ce celalalt sa mearga cu pescarii pentru a-si salva prietenii.
Paul alege sa mearga el alaturi de pescari considerand ca este datoria lui de barbat sa-si riste viata infruntand valurile furioase ale marii. Fara nici o tragere de inima o lasa pe Barbara pe tarm si pleaca spre iahtul intepenit intre stanci.
Odata ajunsi si urcati la bordul iahtului constata ca atat Howard cat si Vicky par sa fi disparut fara urma.
Se intoarce descumpanit la tarm unde realizeaza ca nici pe Barbara nu o mai poate gasi, preotul oferindu-i sec o explicatie din care rezulta ca iubita lui a plecat din Imboca spre cel mai apropiat post de politie, aflat la mai multe zeci de kilometri distanta. Lui Paul ii se cere sa astepte la un hotel pana cand Barbara se va intoarce.
Ajuns la hotel cere o camera unui receptioner foarte ciudat, ce parea atat surd cat si mut (probabil ca si idiot). Camera de hotel pe care a primit-o era intr-o situatie jalnica, cu asternuturi murdare si patate, cu o baie unde curgea o apa inchisa la culoare, cu un telefon defect, precum si cu multe alte neajunsuri. Paul atipeste pe unul din fotolii cateva ceasuri. La un moment dat este trezit de o harmalaie ce venea de afara. Deschide geamul pentru a vedea ce se intampla si observa o ceata mare de oameni care se miscau si vorbeau intr-un mod foarte ciudat. Grupul de oameni il observa pe Paul la fereastra hotelui si o pornesc cu totii in hotel, spre camera acestuia.
Paul reusete sa scape, aruncandu-se de la geam, dupa care se ascunde intr-o tabacarie. Privind in jur constata ca in tabacarie se prelucrau nu doar piei de animale ci si de om.
Ascunzandu-se prin sat Paul cunoaste un batran betivan, pe nume Ezequiel (Francisco Rabal), care ii spune povestea Imbocai si a locuitorilor acesteia. Astfel Paul afla ca majoritatea satenilor nu mai sunt pe deplin oameni, intrucat acestia se aflau intr-un soi de metamorfoza, determinata de o creatura monstruoasa ce salasuia in mare, si la care se inchinau satenii din Imboca. Aceasta creatura cerea diverse sacrificii umane, precum si femei pentru imperechere, in schimbul prosperitatii imbocanilor.
In cursul incercarilor sale disperate de a fugi din sat, Paul constata ca visele sale incep sa se adevereasca iar fata din vis, ce aparea in trup de sirena, exista in Imboca si mai mult decat atat, aceasta il doreste de barbat.
Cu toate ca incearca disperat sa-si salveze prietenii dar si propria piele, Paul nu prea reuseste dar in schimb va avea anumite revelatii despre trecutul mamei sale, respectiv ca este inrudit cu starostele Imbocai.
Filmul Dagon a fost dedicat lui Francisco Rabal - actorul care a decedat la scurt timp dupa terminarea filmarilor, la varsta de 75 de ani.
Scenariul filmului a fost scris de Dennis Paoli care s-a inspirat din greu din nuvela „The Shadow Over Innsmouth” (1932), a lui HP Lovecraft.
Filmul a primit numeroase critici negative care se legau in deosebi de faptul ca povestea originala a unui mare scriitor a fost taiata, ciuntita, modificata si readaptata intr-o maniera aproape brutala.
Cu toate acestea regizorul Stuart Gordon face o treaba minunata, motiv pentru care Dagon este unul dintre acele filme horror pe care ai vrea sa le vezi intr-o seara de sambata, alaturi de prietena.
Aproape toti actorii sunt spanioli, printre exceptii fiind Paul (Ezra Godden), Howard (Brendan Price), Vicki (Birgit Bofarull). Acestia sunt mai putin cunoscuti acelora care nu se dau in vant dupa cinematografia spaniola, insa fiecare dintre ei se descurca destul de binisor.
Bugetul filmului nu a fost foarte mare, de doar 4.800.000 de dolari. Cei care se asteapta la efecte speciale spectaculoase vor fi dezamagiti, pentru ca Dagon” nu exceleaza la acest capitol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator