luni, 9 iulie 2012

Exersati pentru o minte stralucita


Psihologia ofera o serie de raspunsuri asupra posibilitatilor de dezvoltare a memoriei prin diferite obiceiuri comportamentale si diverse exercitii.
 
In cazul in care aveti ambitii de a asimila si dezvolta noi cunostinte, ori doriti sa dobanditi o noua calificare intr-un domeniu cu totul nou pentru dumneavoastra, atunci este bine sa utilizati cateva strategii pentru a va stimula memoria.

cum sa devimaidestept; cetrebuie facut pentru a invata maibine; cum poti asimila cunostiinte noi sau o cantitate mare de informatii; cum iti poti pregati mintea ca sa devi mai destept


Pentru aceasta exista un anumit numar de tehnici si strategii testate pentru imbunatatirea memoriei. Iata cateva sfaturi:

- Convingeti-va ca eforturile dumneavoastra nu sunt in zadar. Cei mai multi oameni nu au taria de a sustine eforturile necesare pentru a-si dezvolta memoria, considerand ca totul este in van. Pentru a nu abandona va trebui sa va planificati singuri autoevaluari si niveluri de studiu ce trebuiesc atinse in urma carora sa va si autorecompensati, creand astfel o motivatie si un tel.

- Organizati-va activitatea de zi cu zi astfel incat toate celelalte informatii de care aveti nevoie si care fac parte din rutina zilnica sa fie gestionate si arhivate pe agende electronice pentru a fi accesate cu usurinta fara a va solicita prea mult memoria. Astfel veti fi mult mai relaxat si cu mai multa energie disponibila.

- Atentia este una din componentele majore ale memoriei. Concentrati-va atentia asupra materialelor pe care le studiati. Pentru a realiza trecerea de la memoria pe termen scurt la memoria pe termen lung este imperios necesar ca intreaga atentie sa participe activ la asimilarea informatiilor. Pentru aceasta trebuie sa studiati intr-un loc unde sa fiti feriti de provocari sau ispite, care sa va abata atentia de la studiu.

- Evitati sa buchisiti manualele cu putin timp inainte de examen, intrucat prin aceasta metoda, pe langa ca va ofera o capacitate de asimilare  destul de redusa, informatiile sunt stocate pe o perioada scurta de timp. Cercetarile demonstreaza faptul ca studentii care studiaza in mod regulat isi amintesc materialul mult mai bine decat acei studenti care depun eforturi abia la cateva zile inainte de examen. Studiind in mod regulat informatiile sunt procesate mult mai adecvat.

- Organizati-va si structurati-va informatiile pe care le studiati. In urma cercetarilor efectuate s-a constatat ca informatiile organizate si legate intre ele sunt mult mai bine memorate. Incercati sa grupati concepte asemanatoare alaturi de termeni cu inteles apropiat.

- Faceti legaturi intre continutul materialelor ce urmeaza a fi citite si cunostiintele pe care le aveti deja in domeniul respectiv. Stabilind relatii intre ideile noi si conceptiile deja formate veti putea creste, de asemenea, puterea de memorare.

- Acordati atentie suplimentara informatiilor greu de asimilat. Anumite studii au relevat faptul ca majoritatea oamenilor isi amintesc mai bine continutul de inceput si de sfarsit al unui capitol. Pentru a evita acest fenomen va trebui sa acordati o atentie mai mare informatiilor de mijloc” citindu-le in repetate randuri.  

- Elaborati si repetati informatiile pe care le studiati. Pentru a asimila mai usor informatiile si pentru a vi le aminti ulterior este nevoie sa decodificati intelesul acestora. O astfel de metoda de decodificare presupune citirea si studierea definitiei unui termen cheie, urmata de citirea unei descrieri mai detaliate a respectivului termen.

- Alegeti un program variat de studiu precum si locatii diferite. Veti spori eficienta eforturilor la invatare daca veti schimba rutina prin adaugarea unor elemente de noutate. Odata ce v-ati obisnuit sa studiati intr-o anumita locatie este bine sa schimbati si sa alegeti un alt mediu prielnic pentru invatare. La fel procedati si cu orele programate pentru studiu.

- Folositi-va imaginatia pentru a vizualiza si compune diferite imagini asociindu-le termenelor pe care vreti sa le asimilati. Se poate creste puterea de memorare daca ne imaginam situatii teribile dar amuzante la care trebuie sa asociem informatiile noi ce ne par atat de straine.

- Cautati sa asociati imagini diferitelor informatii ce urmeaza a fi asimilate. Memoria vizuala poate ajuta complementar asimilarea informatiilor. Astfel ca va trebui sa studiati atent fotografiile si diagramele ce insotesc lectura din paginile manualelor. In lipsa acestora va trebui sa concepeti dumneavoastra propriile scheme grafice folosind markere de culori diferite.

- Exersati memoria dumneavoastra zi de zi si cu incapatanare pentru ca astfel atat puterea de asimilare cat si capacitatile dumneavoastra intelective se vor dezvolta, chiar daca aceste eforturi dureaza si cativa ani. Cercetarile au aratat ca in cazul taximetristilor din centrele urbane superdezvoltate, creierul acestora prezinta in zona responsabila cu memoria o dezvoltare si cu 25% mai mare fata de cea a oamenilor normali. Faceti calcule matematice vizualizand in minte cifrele sau invatati o limba straina ori memorati citate, versuri, etc.

- Asimilati noile informatii impartasindu-le si altor persoane. In lipsa uni prieten sau a unui partener de studiu, puteti utiliza un truc inregistrandu-va pe banda sau pe suport magnetic si apoi sa redati inregistrarea audio ascultandu-va de mai multe ori. Puteti avea succes si mai mare daca reusiti sa va filmati in timp ce faceti exercitii pe care le explicati cu voce tare.

- Folositi tehnici de asociere a cuvintelor ajutatoare („dispozitiv mnemonic”) pentru a va aminti de informatii. Spre exemplu pentru a va aminti un anumit termen greu de memorat incercati sa-l asociati cu cuvinte sau denumiri comune, care va sunt familiare. Cele mai bune asocieri sunt cele care provin din amintiri placute si amuzante. Mai puteti asocia termenului greu de memorat o rima sau sa-l fredonati ca intr-o melodie, oricat de bizar ar parea.

- Repetati ce ati invatat dupa cateva zile de la asimilare. Frecventa repetarii invatarii acelorasi informatii poate face ca acestea sa fie memorate pe o perioada lunga de timp.

- Implicati cat mai multe simturi posibile in invatare. Specialstii au demonstrat faptul ca atunci cand invatam o facem cu toate simturile. Astfel ca pentru o buna asimilare va trebui ca informatiile sa se raporteze la culoare, textura, mirosuri si gusturi.

- Faceti exercitii aerobice capabile sa va puna in miscare circulatia corpului si implicit pe cea a creierului. Exercitiul fizic va face mai alert si mai relaxat si previne senilitatea si scleroza ce apare o data cu varsta.

- Mancati bine si sanatos. O dieta sanatoasa asigura un creier sanatos. Asigurati-va ca in alimentatia dumneavoastra se afla si alimente bogate in vitamine si glucide complexe cum ar fi faina de ovaz, orezul brun, painea alba, cereale bogate in fibre, fasole si mazare.

- Odihniti-va corespunzator. Adica cel putin sapte ore pe noapte. Odihna imbunatateste memoria pe termen scurt si pe termen lung.

- Faceti-va timp pentru distractie si prieteni pentru a va relaxa si limpezi dupa o activitate asidua de invatare. Veti deveni mult mai „fresh” daca comunicati cu prietenii, daca radeti si va distrati cu masura.

- Feriti-va de stresul prelungit. Cu toate ca nu are urmari fizice asupra creierului stresul va poate afecta psihic in mare masura. Daca aveti un serviciu stresant sau daca va trebui sa faceti fata unor situatii stresante atunci va trebui sa evitati stresul cu orice pret chiar daca va trebui sa renuntati la serviciu.

- Cand aveti de asimilat informatii noi incercati sa va controlati respiratia astfel incat sa devina mai lenta si mai profunda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator