duminică, 15 iulie 2012

The Fourth Kind (2009)


Mister/ SF/ Horror/ Thriler
Nota acordata: 8,00
The Fourth Kind este un film ce a reusit sa aprinda imaginatia multor sustinatori ai fenomenului OZN si al rapirilor efectuate de extraterestrii. Cei care vor urmari acest film vor remarca ca pentru realizarea lui s-a muncit chiar foarte mult. Ideea pe care se bazeaza filmul este pe cat de originala pe atat de revolutionara in istoria filmelor de gen.
Pentru ca in The Fourth Kind se pretindea ca scenariul a fost realizat pe baza unor fapte adevarate, ce s-au petrecut in orasul Nome din Alaska, S.U.A., o multime de ziaristi au navalit asupra acestei localitati in incercarea disperata de a obtine marturii cu privire la existenta fenomenelor si a personajelor din film. Pentru cateva saptamani de zile primaria, postul de politie, precum si alte institutii din  Nome au fost supuse la un asalt continuu, iar functionarii si reprezentantii orasului fiind nevoiti sa raspunda la mii de intrebari din partea jurnalistilor veniti sa investigheze.
Cu totii au fost dezamagiti cand li s-a spus ca „The Fourth Kind” este de fapt produsul imaginatiei scenaristului Terry Robbins si al regizorului Olatunde Osunsanmi.
Dar asa cum s-a mai intamplat si in alte situatii filmul s-a capatuit cu destui fani si sustinatori ai teoriei conspiratiei, acestia refuzand cu incapatanare sa accepte explicatiile oferite, precum ca filmul nu ar fi decat o fabulatie.
In rolul principal apare Milla Jovovich, care se descurca destul de bine. In orice caz  mai bine decat a facut-o in ultimele ei filme, cum ar fi Rresident Evil: Afterlife (2010).
Asa cum am scris mai sus actiunea filmului se petrece in Nome, un orasel izolat si aproape uitat de lume din Alaska, S.U.A. Aici o doamna psiholog, pe nume Abbey Tyler (Milla Jovovich) incearca sa se recupereze dupa moartea prematura a sotului ei. Imprejurarile in care acesta a decedat par greu de elucidat, dar sub hipnoza Abbey isi aminteste de un atac venit din partea unui ucigas care i-a aplicat barbatului mai multe lovituri de cutit.
Atat Abbey cat si sotul ei practicau psihologia, iar printre metodele pe care le foloseau in cabinet asupra pacientilor se numara si inducerea starii de hipnoza. Se pare ca hipnoza este o metoda folosita pe scara larga de catre psihologii din S.U.A.
Abbey constata ca pacientii sai aflati sub hipnoza incep sa relateze un fapt comun, respectiv acela ca in timp ce se aflau la ei acasa, in momentul in care atipesc, sunt vizitati de o bufnita mare alba, care sta intr-o pozitie nemiscata, ii priveste si uneori chiar zambeste.
Pentru a ajunge la originea acestui vis comun Abbey incearca sa-i faca pe pacienti sa-si aminteasca sub hipnoza mai mult. Insa de fiecare data pacientii intrau in panica si incepeau sa se comporte foarte ciudat, acestia vorbind intr-o limba straveche si de mult disparuta.
Unul din pacienti, Tommy Fisher se sinucide pentru a scapa de amintirea viselor dezvaluite in starea de hipnoza. Un alt pacient paralizeaza aproape complet datorita contorsionarilor survenite tot sub hipnoza.
Seriful local (Will Patton) este disperat. El refuza sa accepte explicatiile oferite de Abbey si o acuza ca prin practicile sale face foarte mult rau cetatenilor orasului Nome.
Abbey este insa sustinuta de colegul ei de breasla Abel Campos (Elias Koteas) si de expertul in limbi antice doctorul Awolowa Odusami (Hakeem Kae-Kazim).
Curand insa nici un ajutor nu-i mai poate fi de folos, Abbey suferind o pierdere ce aproape o face sa-si piarda mintile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator