duminică, 22 iulie 2012

München - Germania


München strabatut de raul Isar este un oras dezvoltat, considerat a fi capitala landului Bavaria, in care se pot descoperi atractii turistice deosebite. Populatia orasului depaseste 1353000 de locuitori.
Orasul are o cultura bogata, numeroase galerii, parcuri, muzee, biserici impresionante, precum si orchestre, teatre, planetariu, cinematografe, case de opera, ansambluri, iar toate acestea sunt absolut remarcabile.
Dar sa nu uit sa mentionez si renumitul  festival al berii Oktoberfest, ce are loc in fiecare an la sfarsitul luni septembrie si inceputul lunii octombrie.
München este o incantare pentru orice privitor, fiind o combinatie intre farmecul lumii medievale si cel al flerului modern.
Imagine din turnul primariei - piata din fata cladirii primarie


In München nu vei apuca sa te plictisesti intrucat vor fi multe locuri de vizitat, iar atunci cand vei obosi de atata umblat te poti odihni cu placere pe o terasa, la un restaurant, savurand o bere buna si servind o masa delicioasa si bogata, in stil bavarez.
Imagine din turnul primariei - piata din fata cladirii primarie

Orasul este deosebit de curat si vei constata ca acest lucru se pastreaza indiferent unde vei ajunge. Atat la concertele de muzica organizate in aer liber, din centrul orasului, cat si in parcurile aflate in zona de periferie, vei fi uimit sa constati o curatenie desavarsita.
Spectacolele sunt numeroase si se desfasoara pe tot timpul anului. In ce priveste reprezentatiile artistice, cel mai important punct de atractie din oras este Nationaltheater (Aka: Opera de Stat din Bavaria).
Nu evitati insa Tierpark Zoo, unde veti gasi exemplare magnifice de animale si pasari exotice.
Daca iubiti sportul trebuie sa aflati faptul ca in München sunt o multime de bazine de inot si alte facilitati sportive.
München este de asemenea o poarta de acces catre Muntii Alpi Bavarezi, iar amatorii de sporturi de iarna se aduna aici in fiecare an.
De asemenea,  o locatie ce atrage este si neobisnuitul Englischer Garten, parcul cel mai central din oras, unde se practica nudismul de mai multi ani de zile.


Aflat in München mi-am inceput turul cu piata din centrul orasului, numita Marienplatz (piata fecioarei Maria), unde  forfotea de oameni, zona fiind foarte animata.
Marienplatz

In centrul pietei se afla, in varful unei coloane inalte, statuia aurita a Fecioarei Maria cu pruncul in brate.

Statuia Fecioarei Maria

Aici se afla si impozanta si splendida cladire a primariei, in al carei turn se afla un ceas cu mecanism, ce pune in miscare cateva statuete si clopote. Statuetele puse in miscare reprezinta scene medievale, fiind operate doar la anumite momente.


Cladirea primariei


Urcat in turnul primariei poti observa usor catedrala Frauenkirche (Biserica Femeii), cu cele doua turnuri gemene ce ajung la o inaltime de  99 metri.

Imagine din turnul primariei

Imagine din turnul primariei cu catedrala Frauenkirche

La momentul vizitei mele unul din turnuri (cel din partea stanga) era in renovare, fiind incorsetat cu schele si materiale izolatoare.

Frauenkirche

Odata intrat in interiorul acestei catedrale impozante am fost izbit de contrastul dintre arhitectura medievala exterioara (secolul XV) si amenajarile moderne din interior.
Interior Frauenkirche

Totul este impresionant la aceasta catedrala. Aproape de tavanul unui culoar imens se afla ridicata o cruce uriasa cu Hristos rastignit.

Imagine cu crucea din interiorul Frauenkirche

In interior am gasit o multime de turisti ce se holbau la maretia si grandoarea ce se inalta pretutindeni in jur.

Interior Frauenkirche

 Nu departe de Frauenkirche se afla Peterskirche (Biserica Sf. Petru) cea mai veche biserica din centrul orasului. Aceasta biserica are insa o istorie foarte tulburata.

Peterskirche

A fost reconstruita cu motive gotice intre anii 1328-1368 si imbunatatita si renovata in secolele urmatoare in stil Rococo. Pe la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial biserica a fost distrusa aproape in totalitate in bombardamente. Bavarezii au reconstruit Peterskirche iar lucrarile s-au terminat abia in anul 2000.
Turla acestei biserici este prevazuta cu o platforma de unde poti admira privelistea minunata a orasului, insă pentru a ajunge sus trebuiesc urcate cam 306 de trepte, efort ce merita facut.
imagine cu turla bisericii Peterskirche

Aproape zilnic o multime de oameni se urca in turla acestei biserici pentru a face poze sau doar pentru a admira de la inaltime privelistile orasului München. Pot fi vazuti si admirati chiar si Muntii Alpi de la inaltimea turlei bisericii Peterskirche.
Interiorul bisericii este luxos si fermecator. Norocul a fost ca o mare parte din lucrarile de arta au fost salvate, cum ar fi statuile si tablourile, fiind puse la adapost pe timpul razboiului.
Undeva in interiorul bisericii, daca aveti acea curiozitate puteti privi la scheletul straniu al Sf. Mundita, oasele acestuia fiind poleite cu aur si acoperite de pietre pretioase.
O alta biserica ce merita a fi vazuta este Theatinerkirche (Biserica Sf. Kajetan). Constructia acestei biserici a fost finalizata in anul  1690.

Theatinerkirche

Aceasta biserica prevazuta cu doua turnuri inalte de 70 de metri, debordeaza in frumusetea arhitecturala clasica italieneasca.
Theatinerkirche a fost proiectata in stil baroc iar fatada i-a fost bogat ornamentata in stil Rococo. Interiorul acestei biserici este din stuc alb, fapt ce-i confera un aspect luminos, fiind deosebita fata de celelalte biserici din München.
Interior Theatinerkirche
In jurul altarului se afla numeroase tablouri ale unor pictori renumiti, cum ar fi Sandrart Joachim Cignani Carlo, Caspar de Crayer.  Altarul fiind creat de Andreas Faistenberger.
In apropiere de parcul olimpic (Olympiapark) se afla sediul BMW (Bayerische Motoren Werke AG), una din cele mai mari companii din München.
Sediul BMW este un bloc turn din aluminiu, proiectat dupa forma unui motor cu patru cilindri, iar langa aceasta constructie se afla o alta cladire, in forma de castron, ce serveste drept muzeu.

Sediul BMW

La muzeu pot fi admirate o serie larga de autoturisme, motociclete, precum si motoare, toate vechi si care au legatura cu istoria companiei BMW
Olympiapark este aproape de centrul orasului München si cuprinde o suprafata de 3 km patrati. In parcul olimpic se afla un patinoar, o piscina interioara, un cartier rezidential si caminele studentesti, precum si Stadionul Olimpic – ce a fost folosit pana in anul 2006 de echipa de fotbal locala, FC Bayern München.
Stadionul Olimpic din Munchen

In prezent pe Stadionul Olimpic se desfasoara mai putine competitii sportive, dar in schimb aici sunt organizate cea mai mare parte din concertele si spectacolele importante din oras.


Lucrarile pentru construirea stadionului au inceput in anul 1967 si s-au terminat inainte de inceperea Jocurilor Olimpice de Vara, din 1972. Acesta are o capacitate de 80.000 de locuri(scaune).


Foarte futuristic, acoperisul este in forma de cupola vitrata si poate acoperii cea mai mare parte a suprafetei stadionului, fiind si cel mai mare din lume (85000 mp).
Materialul din care este construit acoperisul stadionului este din poliester combinat cu PVC.

Langa stadion se inalta Olympiaturn (Turnul Olimpic) inalt de 291 de metri si in greutate de 525.000 tone, fiind mai degraba un turn de televiziune, pe care sunt fixate antenele.
Olympiaturn
La o inaltime apreciabila si daca aveti bani puteti servi masa intr-un restaurant rotitor aflat in turn, de unde veti admira o panorama splendida asupra orasului München.


Istoria Olympiapark-ului este una neagra, respectiv in luna setembrie a anului1972, in a doua saptamana de desfasurare a Jocurilor Olimpice de Vara, un grup de extremisti palestinieni, denumit “Septembrie Negru”, au atacat Satul Olimpic din München si au ucis 11 sportivi israelieni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator