sâmbătă, 21 iulie 2012

[Rec] 3 Genesis (2012)


Horror / Drama / Thriller
Nota acordata: 6.00
Si iata ca putem vorbi de o trilogie Rec prin aparitia in acest an a celei de a treia parti, numita [Rec] 3 Genesis.
Distributia in aceasta a treia parte este insa cu mult mai slaba. De aceasta data Paco Plaza regizeaza de unul singur iar la scenariu a fost ajutat doar de Luiso Berdejo.
Comparativ, la realizarea primelor doua parti a contribuit atat la regie cat si la  scenariu  si Jaume Balaguero. In ce priveste realizarea scenariului pentru [Rec] 2, o contributie a fost adusa si de Manu Diez.
Probabil ca cei mai multi dintre fanii [Rec] vor spune ca este nesemnificativa lipsa din distributie a unei persoane sau chiar a doua, intrucat au fost realizate filme de succes si cu un singur regizor care a creat si scenariul filmului.
In cazul lui [Rec] 3 se pare insa ca conteaza lipsa unor piloni de baza, iar acest lucru se vede si in calitatea filmului, cu mult mai slaba decat primele doua parti.
Se simte acut si lipsa dragalasei dar experimentate actrite Manuela Velasco, ce a interpretat rolul personajului Angela Vidal in primele doua parti.
In [Rec] 3 Clara si Koldo sunt doi tineri indragostiti, care isi organizeaza cu fast o nunta de neuitat, in cadrul unei resedinte somptuoase.
La inceput se filmeaza cu o singura camera, insa doar pentru cateva minute, dupa care se renunta la aceasta tehnica folosita in primele parti, iar [Rec] 3 este realizat in modul clasic al filmelor de cinema.
Inceputul contrasteaza foarte mult cu ceea ce se poate numi film de groaza, respectiv veti fi introdusi in cadrul petrecerii unei nunti, unde veti fi martori la muzica si dansuri, zambete, strigate de bucurie, barbati imbracati elegant si fete sau femei aranjate cochet si tipator, la imbratisari si pupaturi etc.
Filmul seamana la inceput cu unul din DVD-urile ce sunt realizate de profesionisti la nunti sau la botezuri pentru a fi vizionate ulterior de membrii familiei.
Personal am crezut ca realizatorii filmului s-au cumintit si au trecut la productii de societate, mai simandicoase, aratandu-ne astfel ca nu este corect si bine sa ne uitam la filme de groaza ca niste sociopati perversi, in loc sa savuram triumful vietii, al dragostei si al fericirii.
Am stat perplex minute bune in sir uitandu-ma la bucuria din film, in ideea ca aceasta euforie etalata pe ecran s-ar putea transmite si sa ma cuprinda si pe mine. Poate chiar sa ma faca sa si chiui, macar pentru prima si singura oara in viata. Dar nici o sansa. Si asta pentru ca la un moment dat unchiul Pepe Victor, care s-a plans la inceputul filmului ca a fost muscat de un catel ce parea mort, a inceput sa atace nuntasii din jur infigandu-si dantura in gatul acestora.
Aici trebuie sa remarc faptul ca realizatorii, respectiv regizorul si scenaristul au cam inceput sa o dea in bara. Pentru ca infectia s-a extins mult prea repede tinand cont de numarul mare de nuntasi ce se aflau impreuna, si care daca se mobilizau puteau pune la punct chiar si zece atacatori deodata.
In fine! S-a produs o dezordine in care toata lumea tipa si fugea disperata sa-si salveze funduletul, iar in aceasta degringolada Koldo si Clara s-au despartit.
Koldo a inceput sa-si caute disperat mireasa iar pentru a avea mai mult succes in fata posedatilor a gasit sa se imbrace intr-o armura medievala, cu un scut si un buzdugan.
Alte chiciuri pe care le-am identificat au fost ca de asta data reflexia in oglinda a oamenilor infectati era imaginea domnisoarei Medeiros…. sau domnisor ? - rolul fiind interpretat de actorul Javier Botet.
De asemenea, [Rec] 3 mi s-a parut a fi un film mai aproape de comic decat de groaza.
Anumite imagini chiar aminteau de filmele lui Quentin Tarantino si Rob Zombie, respectiv de Grindhouse (2007), in care umorul negru se impleteste cu scene de groaza mai putin obisnuite.
Astfel Clara preia brusc initiativa si isi taie rochia cu ajutorul unei drujbe, lasandu-si in afara unul dintre picioarele sexi, dupa care porneste la atac de una singura.
Hotararea Clarei de a scapa cu viata impreuna cu mirele ei, Koldo, se naruie atunci cand unul din bunicii posedati se repede cu dantura sa stirbita si ii smulge acesteia o bucatica din mana. Koldo pune mana pe o sabie si dintr-o lovitura amputeaza mana Clarei, in incercarea de a stopa raspandirea infectiei.
Ma opresc aici cu dezvaluirile nu inainte de a remarca ca singura scena cu adevarat de groaza, care parca iti taie orice apetit pentru nunti, viata si fericire este partea de la sfarsitul filmului executata magistral - motiv pentru care am dat filmului totusi nota sase si nu cinci.
Cred ca filmul merita efortul de a fi vizionat macar pentru sfarsitul sau absolut remarcabil, cu toate ca pana la acel moment „[Rec] 3 Genesis” bloncane destul de enervant.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator