luni, 9 iulie 2012

Recomandari pentru o alimentatie sanatoasa


dieta rationala; hrana echilibrata; regim alimentar; fereste-te de abuzuri alimentare; ce produse sunt sanatoase; ce alimente sunt benefice pentru organism


In constinta romaneasca mancarea are conotatii mai mult decat simbolice si aceasta, cel mai probabil, datorita vitregiilor si lipsurilor la care poporul a fost supus. Cel mai bine se vede acest lucru de sarbatori cand oameni parca innebunesc, iar mall-urile devin atat de pline ca nu ai loc sa arunci un pai. In acele zile multimea de oameni forfoteste aruncand sume mari de bani pe cantitati uriase de alimente.

Sa mai amintesc si de traditia de sarbatori cu taiatul ba a porcului ba a mielului. Aceste obiceiuri de sacrificare a animalelor provin din batrani, fiind reminiscente ale unor credinte barbare, de mult apuse, insa raspundeau si unor necesitatii fizice, intrucat odinioara taranii romani depuneau eforturi uriase in timpul anului pentru a-si asigura cele necesare traiului, motiv pentru care consumau foarte multe calorii, avand nevoie de o dieta pe masura.
 
Nu de mult o cunostiinta imi povestea cum a fost de sarbatori in Italia, unde fiica sa este  stabilita. Astfel am aflat ca intr-un supermarket, aflat langa o comunitate de romani, ai nostrii isi umpleau carucioarele care mai de care cu tot felul de mancaruri, in timp ce italieni isi puneau si ei cate ceva, dar mult mai putin.

Am fost surprins de tonul laudaros al celui care povestea, care ii prezenta pe italieni ca pe niste zgarciti in timp ce noi romani cu dare de mana nu ne uitam la bani. Ceea ce am auzit mi-a intarit convingerea ca noi romanii suntem stapaniti de mentalitati si de o cultura total gresite, pentru care va fi nevoie de mari eforturi pentru a le schimba.

Adica in timp ce italianul isi punea numai fructe de mare si bunatati anume alese, fara grasimi si fara multe calorii sau E-uri, tot romanul era mai presus, fiind o bucurie in ochii patronului de supermarket, care astfel scapa de o marfa de cea mai proasta calitate.

Personal nu pot sa scap de amintirile din vremea copilarie pe care le-am trait la masa, cand ma duceam la bunicii materni.

Mamaie tot insista sa mananc mancarea cu multa paine pentru ca altfel riscam sa ma imbolnavesc de colici la stomac. Sau de nelipsitul blid de ciorba sau supa, considerat a fi felul intai (urmat apoi de un al doilea, mult mai bogat in grasimi) si care era investit cu proprietati extraordinare in prevenirea bolilor de inima sau de stomac.

In ce priveste persoanele supraponderale daca s-ar face un sondaj de opinie vei afla ca majoritatea au o parere foarte buna despre ei si despre obiceiurile legate de alimentatie, considerand ca mananca normal si ca au o greutate potrivita. Si acest lucru o fac din nestiinta sau ignoranta. Oamenii ori nu stiu ori nu vor sa stie care este de fapt nivelul zilnic de calorii peste care nu ar trebui sa depaseasca.

Prin alimentatia rationala se asigura un echilibru intre nevoile organismului si hrana pe care acesta o primeste. Respectiv consumul zilnic de alimente trebuie sa cuprinda cantitatile necesare de substante nutritive, insa fara a depasi cerintele.

Aceste cerinte difera in functie de sex, conditii de mediu, varsta, sanatate si conditiile de la locul de munca.

O alimentatie corecta trebuie sa cuprinda alimente variate si in proportii corespunzatoare care sa contina toate substantele de care organismul are nevoie.

Trebuie avut in vedere si modul de preparare a acestor alimente intrucat prin prajire sau fierbere se pot pierde sau degrada substantele nutritive atat de necesare organismului. 

Este recomandata o ratie alimentara consumata in cantitati mici dar dese, pe tot timpul zilei. Procedand astfel senzatia neplacuta de foame este inlaturata iar organismul va functiona la capacitati normale.

Atat alimentele de origine animala cat si cele de origine vegetala pot asigura necesarul de vitamine. De exemplu:

Vitamina A este continuta de alimente cum ar fi pestele, produsele lactate, morcovi, ardei, varza, patrunjel, unt.

Vitaminele din complexul B se gasesc atat in alimente de origine animala cat si vegetala.

Vitamina C este continuta in cantitati diferite in fructe si legume verzi.

Vitamina D se gaseste in uleiul de peste, in galbenusul de ou sau in diferite produse lactate.

Vitamina E este continuta de cereale, ou, paine intermediara, lapte, uleiul de floarea soarelui, ficat.

Vitamina K se poate gasi in cele mai multe legume verzi daca sunt consumate sub forma de salate.

Nu trebuie neglijat nici consumul de lichide de care are nevoie organismul. Necesarul de lichide al organismului este de pana la 3 litri pe zi, cu mentiunea ca o parte din acest necesar de lichide este extras de organism din alimentele ce contin apa.

In ce priveste colesterolul treebuie mentionat ca grasimile naturale esentiale se gasesc in grasimile nesaturate (vegetale) continute de uleiul de arahide, de uleiul de soia, precum si de uleiul de floarea soarelui.

Nevoia pentru calorii este dictata de efortul fizic depus la locul de munca sau in activitatile zilnice. Cu cat depunem efort mai mult cu atat necesarul de calorii devine mai mare.

Stresul psihic va poate provoaca obezitatea, fiind cel mai temut dusman in acest sens. Prin stres se pierde rapid o mare parte din energie. Stresatul simte ca nu mai are energie iar prima lui reactie va fi de a se supra-alimenta pentru a-si acoperi pierderile de energie, luand astfel proportii pe zi ce trece.  Evitati stresul psihic cu orice pret.

Pana la urma este vorba de o problema de educatie. Parintii sunt datori sa-si educe copiii in acest sens, intrucat obezitatea instalata in copilarie este mult mai greu de tratat decat obezitatea dobandita de adult.

Astfel ca pentru varsta copilariei trebuie respectata o anumita greutate normala de care parintii ar trebui sa tina cont.

Majoritatea parintilor inclina sa-si resfete copiii daruindu-le tot felul de dulciuri sau alimente grase (kebab, shaorme, hamburgeri etc) care daca sunt consumate in exces pot fi daunatoare. Trebuie evitat atat excesul de dulciuri cat si fainoasele intrucat prin astfel de abuzuri se poate deregla alimentatia corecta si sanatoasa. Un parinte iubitor isi va feri copilul de astfel de excese si ii va explica consecintele care pot sa apara in cazul unui abuz.

Copiii simt insa nevoia de a manca ceva dulce. Parinti se vor transforma in adevarati tirani daca le vor interzice cu desavarsire aceste mici placeri, fiind total gresita o astfel de atitudine fata de copii. Astfel ca li se poate acorda copiilor o portie de dulciuri la mesele principale. Se poate opta si pentru mierea de albine pentru a-i satisface copilului „nevoia de dulce”.

Mierea de albine nu provoaca carii dentare si este sanatoasa daca este obtinuta in conditii optime ce respecta anumite norme de siguranta.

Printr-o alimentatie rationala copilul se va dezvolta frumos si armonios, fara probleme de sanatate specifice supraponderalitatii. Astfel se va forma si o mentalitate sanatoasa pe care ulterior o va impartasi la randul lui copiilor sai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator