vineri, 27 iulie 2012

Strategiile lui Basescu de a boicota referendumul


Initial presedintele suspendat Traian Basescu a cerut simpatizantilor PDL sa participe la referendum.
Nu demult acesta si-a schimbat brusc pozitia si a inceput sa ceara boicotarea referendumului prin neprezentarea la vot.
De ce a fost nevoie de aceasta intoarcere la 90 de grade? De ce nu s-ar duce romanii sa voteze la referendum?
Din afirmatiile presedintelui suspendat rezulta un lucru foarte clar: Este disperat!
Daca la inceputul campaniei isi spunea argumentele cu o voce sigura si ferma, pentru a fascina si impresiona prostimea, acum cei care se pricep sa studieze comportamentul uman vor observa o schimbare in atitudinea lui Traian Basescu prin aceea ca arunca in disperare tot felul de injurii murdare la adresa adversarilor sai, dar si prin decizia brusca de a le cere PDL-istilor boicotarea referendumului.
Cel mai probabil ca aceasta nervozitate vine ca urmare a rezultatelor sondajelor de opinie efectuate, din care rezulta ca mai mult de 50 % dintre romani doresc suspendarea presedintelui.
Conform Legii Referendumului presedintele tarii poate fi demis cu 50 % din electorat plus unu. Dupa unele calcule sunt cam 18 milioane de locuitori cu drept de vot, ceea ce inseamna ca pentru demiterea presedintelui este necesara prezenta a noua milioane de romani.
Este posibil ca la vot sa se prezinte mai putin de 9 milioane de alegatori, chiar si cu o persoana sau doua. Iar in ciuda faptului ca rezultatul referendumului va arata clar dorinta a milioane de romani pentru ca presedintele Traian Basescu sa plece, acesta sa nu o faca pastrandu-si fotoliul confortabil de la Cotroceni.
Strategia lui Basescu vine tocmai pentru a contracara ulterior apelurile la moralitate din partea opozantilor sai, care cel mai probabil ii vor cere demisia de onoare in cazul in care rezultatul referendumului va arata clar o balanta inclinata in favoarea demiterii. Dar Traian Basescu va spune ca toti cei care au ales sa nu se prezinte la vot au facut-o pentru ca si-au dorit ca el sa nu plece din functie.
Deci daca 8 milioane de romani vor cere plecarea lui Basescu, acesta va putea spune: Pardon! Sunt inca 10 milioane ca voi ce vor ca eu sa raman. Asa ca raman,  gaozarilor!
Personal mi se pare o lovitura data urat sub centura, noua, tuturor romanilor. Pentru ca pot exista o multime de motive pentru care un individ nu se prezinta la vot, fapt ce-l transforma insa intr-un simpatizant frenetic al lui Basescu, si asta fara sa fie pe deplin adevarat.
Stau si ma gandesc daca vom asista la un astfel de triumf al „democratiei basesciene”?
Nu inteleg cum au tupeul sa-si asocieze acest principiu al suveranitatii poporului cu faptele lor atat de brutale si de radicale? Este un contrast monstru intre democratie si politica pe care ei au dus-o atatia ani de zile.
Dar nu trebuie sa ma mai mir atata, pentru ca PDL-ul si-a schimbat pana si culoarea, din portocaliu in verde, in incercarea de a pacali electoratul. Insa in popor dainuie o  zicala cum ca „lupul isi schimba parul, dar naravul ba”, motiv ce ma indreptateste sa cred ca romanii vor fi greu de tromboniti cu astfel de strategii.
S-ar putea insa ca efectele indobitocirii in masa din perioada comunista sa dea roade acum iar Basescu sa ne spuna din nou in 29: „He! He! He! Un fleac! V-am ciuruit! He! He! He!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator