luni, 9 iulie 2012

Stresul - cauze si tratament


factorii de stres; cum poate fi evitat stresul; feritiva de stres; dusmanul modern este stresul; stresul este o afectiune; combate stresul; stai departe de stres; cum poti evita stresul; consecintele stresului; stresata si stresat; factori stresanti la locul de munca


Trebuie mentionat inca de la inceput faptul ca stresul se clasifica in distres (stresul negativ) si eustres (stresul pozitiv).

Distresul implica o forma de agresiune fie ea psihica, verbala sau fizica, iar eustresul presupune desfasurarea unei activitati pasionante pana la epuizare, caz in care o persoana se supune stresului din placere pentru satisfacerea unor nevoi legate de atingerea unor performante in sport, arta etc.
 
Exista multi asa zisi specialisti ce se pierd in explicatii pompoase cu privire la stres, fara ca acestia sa stie macar cu adevarat despre ce este vorba.  Stresul este greu de inteles de cei care nu l-au trait cu adevarat.

Multe persoane se plang de stresul suferit zi de zi la locul de munca, cum ar fi telefonul care suna intruna, de pretentiile sefului legate de servirea cafelei, de imprimanta care se tot blocheaza, de prea multa plictiseala chiar, insa toate acestea nu pot fi numite stres. Ba mai mult, unii ajung sa traga concluzia ca fara stres viata nu ar mai avea farmec.

Ca sa simta cu adevarat stresul la locul de munca ar trebui ca aceste persoane sa-si caute si sa-si aleaga o slujba din nomenclatorul celor mai stresante meserii si apoi sa-si dea cu parerea.
 
O explicatie unanim acceptata este ca stresul este o adaptare la conditiile agresive ale mediului, respectiv un raspuns nespecific al organismului la o solicitare externa sau la o necesitate. Este o adaptare fortata prin care au loc o serie de procese nedorite, cu grave implicatii asupra organismului.

Stresul implica constrangere, incordare, suprasolicitare, tensiune, teroare psihica, frustrare, sentimentul de neputinta, epuizare etc.

Putem spune ca o persoana este stresata atunci cand este supusa agresiunilor verbale, sau chiar fizice, ori amenintarilor, presiunilor exagerate venite din partea sefilor, suprasolicitarii nervoase ca urmare a desfasurari unei activitati epuizante si asidue cu rezultate incerte.
 
In Romania exista multe meserii ce pot fi etichetate drept stresante si aceasta datorita faptului ca oamenii sunt prost retribuiti, precum si ca urmare a faptului ca cei mai multi dintre salariati isi desfasoara activitatea sub o slaba protectie impotriva unor agresiuni psihice sau fizice.

Legislatia romaneasca actuala nu cuprinde prevederi concrete care sa asigure angajatiilor o protectie impotriva stresului. Nu de mult aceasta legislatie a fost schimbata prin interzicerea acordarii unor sporuri de stres, intrucat in gandirea politrucilor recunoasterea stresului este un lux la conditiile recesiunii economice.

Insa prea mult stres emotional poate contribui la aparitia unor boli si afectiuni cum ar fi cefalee,  insomnie, hipertensiune arteriala(HTA), ulcer gastro-duodenal, ulcer de colon, diabet, obezitate, ateroscleroza, cardiopatii, diverse afectiuni psihice, cancer, astmă, diverse alergii etc. Afectiuni pentru care tot dumneavoastra va trebui sa achitati nota de plata.

Ce putem face ? In primul rand trebuie evitate pe cat posibil viciile, respectiv fumatul si alcoolul. De asemenea trebuie respectata o dieta foarte stricta eliminand din meniu mancarurile grase, care pot creste nivelul colesterolului.

Trebuie sa dormiti suficient si sa mancati corespunzator, incluzand in dieta  multe fructe si legume.

Incercati un hobby ce implica activitati fizice cum ar fi gradinarit, plimbari lungi, pescuit pe rau sau unul din sporturile mai putin solicitante, dar amuzante si revigorante cum ar fi ping-pong, alergari usoare, tenis de camp, aruncari cu mingea la cos, inot, badminton etc.

Cautati raspunsuri la problemele dumneavoastra consultandu-va cu colegi de breasla mai experimentati, ori in functie de natura problemelor dumneavoastra cu un jurist sau un psiholog. 

Distrati-va ori de cate ori aveti ocazia. Faceti chiar sacrificii pentru a va distra. Divertismentul si relaxarea ar putea fi tratamentul cu efectul cel mai puternic impotriva stresului. Nici un medicament sau aport de vitamine nu va poate oferi garantii in lupta cu stresul.

Invatati sa spuneti “Nu” sau “Nu pot” oricat de jenant ar fi pentru dumneavoastra la locul de munca. In multe institutii sefii sau colegii incearca sa paseze altora propria raspundere.

Nu va ramane decat sa-i infruntati atunci cand simtiti ca acestia se eschiveaza si va paseaza o raspundere mult prea mare, peste limitele dumneavoastra.

Pentru ca este recomandat sa evitati confruntarile, intrucat acestea maresc gradul de tensiune si asa ridicat, incercati sa faceti apel la ratiune si sa le cereti colaborarea. Daca acestia incearca sa va constranga prin metode neortodoxe atunci va trebui ca si dumneavoastra sa gasiti mijloace de combatere a marlaniei si sa le impuneti “ori asa, ori asa”. 

Feriti-va de singuratate. Specialistii au aratat ca singuratatea accentueaza efectele negative ale stresului. Frecventati un club sportiv sau artistic, inscrieti-va la o actiune caritabila, fiti prezent la adunarile publice etc.

Uneori plansul da rezultate bune. Daca sunteti barbat probabil ca o sa va fie foarte greu sa incepeti sa lacrimati. Plansul este recomandat de majoritatea specialistilor intrucat el va ajuta sa va eliberati de acele tensiuni daunatoare acumulate.

Cel mai important sfat este acela de a renunta la slujba stresanta pe care o aveti si sa va schimbati locul de munca, in situatia in care simtiti ca faceti fata cu greu solicitarilor zilnice.

O astfel de decizie va poate salva viata. Alegeti chiar si o slujba sub nivelul celei pe care o aveti deja si chiar mai prost platita, dar unde aveti garantia ca va veti simti mai bine, pentru ca ulterior veti gasi suficiente resurse in dumneavoastra pentru a avansa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator