luni, 9 iulie 2012

Tipuri de ten si metode de ingrijire


Cunoasterea tipului de ten este esentiala pentru ingrijirea si intretinerea frumusetii.
 
In prezent exista pe piata diferite produse cosmetice destinate unui anumit tip de ten, iar aplicarea acestora pe un tip de ten contrar indicatiilor de pe etichete, ca urmare a necunoasterii, poate avea efecte daunatoare serioase.

cunoasterea tipului de ten si a metodelor de ingrijire; tenul normal sau eudermic cel mai benefic pentru frumusete; cosmetica si sanatate; Tenul normal (eudermic). Este tipul de ten cel mai benefic pentru frumusete si se datoreaza functionalitatii normale. Acest tip de ten are un continut echilibrat de ulei si apă, nu este nici gras si nici uscat, cu o textura fina, catifelata  si supla, culoarea sa este alba spre roz, pielea fara pete si intinsa, cu pori mici, bine hidratat si bine irigat cu sange, avand un aspect sanatos si atragator.

Este intalnit mai mult la copii iar odata cu maturitatea acest tip de ten isi pierde din calitati si foarte putine dintre femeile adulte ajung sa prezinte caracteristici normale ale tenului.

Pentru intretinere trebuie sa fie ferit pe cat posibil de apa calcaroasa, de creme prea grase sau cu un continut ridicat de alcool, sa fie protejat cu o crema speciala de soarele puternic, sa fie curatat, tonifiat si hidratat atat dimineata cat şi noaptea.

Pentru curatire se va folosi un sapun delicat si apa de ploaie sau plata ori minerala, dupa care se poate folosi si un astringent, cu un continut usor de alcool. Tonifierea se poate face si cu apa bogata de trandafiri. Inainte de culcare pentru a pastra un echilibru de umiditate se va aplica un strat subtire de crema hidratanta home-made (preparata acasa din produse naturale). 


tenul seboreic necesita ingrijire diferita fata de celelte tipuri de ten; frumusete si sanatate; metode cosmetice de ingrijire; Tenul gras (seboreic). Tenul seboreic este determinat de hipersecretia glandelor sebacee, ce produc o cantitate de sebum ce suprasatureaza pielea. Drept urmare tenul este lipsit de suplete, pielea fiind groasa si cu un aspect lucios, uleios si aspru.

De asemenea, pielea se poate murdari usor in special pe marginile nasului, pe frunte si barbie. Obrajii au un aspect ca de portocala intrucat porii sunt supradilatati. Datorita excesului de sebum este predispus la acnee, la comedoane (puncte negre) existand riscul ca acestea sa se transforme in cosuri.

Diverse iritatii si alergii pot aparea cu usurinta. Ca un „avantaj” al tenului gras este acela ca prezinta un aspect tanar iar ridurile se formeaza si apar mult mai greu si mult mai tarziu, insa imbatranind acesta capata o culoare spre cenusiu, ca si cum ar fi murdar.
 
Majoritatea barbatilor prezinta acest tip de ten, intrucat pielea lor este mai groasa si implicit si productia de sebum este mai mare. Datorita barbieritului zilnic tenul lor este si mult mai sensibil in raport cu femeile ce prezinta caracteristicile tenului gras.

Ingrijirea tenului seboreic se va baza pe curatire zilnica si profunda a pielii pentru a preveni depunerea impuritatilor si prin aplicarea pe piele a unor creme uscate sau semigrase.

Se va spala tenul folosind apa calda si sapun nonalcalin. Ideea este de a se evita infundarea porilor. Cu toate ca este imperios necesar o curatire mai buna in cazul tenului gras, totusi se recomanda evitarea curatirii excesive, existand riscul ca pielea sa devina uscata iar glandele sebacee sa supracompenseze secretia de sebum mai mult decat in mod normal.

Se recomanda in majoritatea cazurilor de ten gras spalarea o data dimineata si o data seara, insa exista si situatii cand se impune spalarea si de trei ori pe zi. Se va evita folosirea unor produse cosmetice cu concentratii mari de alcool sau care abunda in ingrediente in marea lor parte chimice.

Dupa curatare si tonifiere se trece la hidratare, insa in cazul tenului gras hidratarea nu va constitui o obligativitate zilnica. In special persoanele tinere, cu varstele sub 30 de ani se pot lipsi de hidratare.

Se pot folosi substante astringente sau masti cu argila cu efecte astringente. Substantele astringente au rolul de a combate secretiile organice exagerate si micsoreaza sau contracteaza tesuturile biologice. Insa si acestea se vor folosi cu moderatie pentru a evita transformarea tenului gras in ten uscat.

Va trebui sa respectati un anumit stil de viata si regim alimentar, cum ar fi sa renuntati la fumat, sa dormiti bine, sa faceti exercitii fizice zilnice, sa evitati sau sa eliminati stresul si implicit dereglarile hormonale, sa consumati multa apa, sa mentineti o dieta bazata pe cat mai putine grasimi si cu multe legume si fructe.

pentru tenul uscat este necesara o hidratare mai buna a pielii; frumusetea poate fi asigurata si cu un ten uscat daca este ingrijit corespunzator; frumusete si sarm; cosmetica si sanatate: ingrijirea pielii fetei; tipurilede ten si metodele de ingrijire; sfaturi practice pentru ingrijire cosmetica; plus de frumusete si sanatateTenul uscat. Este cauzat de o insuficienta secretie de sebum sau de incapacitatea pielii de a retine umezeala, fiind predispus la sensibilitate. Pielea uscata este ca trasa peste oasele fetei, se irita, se inroseste, se rideaza si se descumeaza mult mai usor si mai repede decat celelalte tipuri de ten, este subtire, lipsita de elasticitate si fragila.
 
Exista doua tipuri de ten uscat: primul denumit ten alipic fiind cauzat de lipsa de grasime iar al doilea tip denumit ten deshidratat, este cauzat de lipsa de lichide.

Uscaciunea este amplificata de vant, aparate de aer coditionat sau de incalzit, temperaturi extreme, de folosirea in exces a sapunurilor, sampoanelor, apei calcaroase, produse cosmetice chimice sau antibacteriene, de anumite medicamente cum ar fi diureticile sau cele destinate combaterii acneei, poluare, de afectiuni cum ar fi eczemele si psoriazis, malnutritia, hipotiroidismul, diabet zaharat.

Reguli ce trebuie respectate: Cremele hidratante folosite pot fi groase si grase in masura in care tenul poate suporta, insa trebuie sa fie fara continuturi de alcool sau parfumuri. Este de preferat o crema bogata in vitamina A. Crema hidratanta se va aplica pe piele atunci cand este inca umeda.

Folositi un umidificator in locuinta pentru a preveni aparitia aerului uscat. Nu va expuneti prea mult la apa, in special la cea calda, si faceti dusuri doar cu apa calduta. Nu folositi sapunuri grele, cum ar fi cele antibacteriene si procedati la o curatire usoara cu sapunuri fine, parfumate. Nu folosi abrazivi pentru curatarea pielii. Nu folosi articole de imbracaminte care dau senzatii de mancarime, contribuind astfel la iritarea pielii.


o combinatie intre tenul gras si cel uscat; ingrijire cosmetica; frumusete, prospetime si sanatate; calitatea pielii; tipuri de ten si metode de ingrijire si preventie a degradarii; infrumusetarea chipului; ingrijirea tenului; cunoasterea tipului de ten; piele mai supla si mai estetica Tenul mixt  Este o combinatie intre tenul gras si tenul uscat, respectiv tenul prezinta suprafete diferite de grasime si uscaciune. Astfel pot exista zone grase pe frunte, pe pometi si pe varful nasului iar pe celelalte portiuni ale fetei tenul sa fie uscat, in functie de distributia glandelor sebacee.

Pentru ingrijire este necesar ca fiecare portiune sa fie tratata diferit in functie de caracteristici, fapt ce va necesita mai mult timp. Astfel ca portiunile grase vor fi curatate si tonifiate iar cele uscate vor fi hidratate dupa ce au fost usor curatate.

Un comentariu:

  1. Tenul meu are tendinta acneica, si mereu am avut probleme din cauza excesului de sebum si pentru ca nu gaseam produse de curatare eficiente.
    De cateva luni, la recomandarea unei cunostinte, am inceput sa folosesc lotiune tonica cu arbore de ceai(tea tree oil) si hamamelis, fara alcool de la Thursday Plantation. Efectele s-au vazut vizibil, dupa ce am inceput sa folosesc acesta lotiune tonica.
    Odata cu lotiunea eu mi-am mai cumparat in 2 produse. O spuma naturala de fata pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai, cu care imi spal tenul inainte sa folosesc lotiunea. Si dupa spuma si lotiunea, folosesc Crema hidratanta naturala pentru fata cu arbore de ceai, ulei de macese si vitamina E.
    Aceste 3 produse pentru ten sunt cele mai eficiente pe care le-am incercat, si am incercat multe. Problemele cu cosurile sau punctele negre au disparut, excesul de sebum e sub controla si tenul e foarte curat. Sanatate.

    RăspundețiȘtergere

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator