miercuri, 8 august 2012

13 (2010)


Genul: Thriller / Drama
Nota acordata: 8.00
Un film in regia lui Gela Babluani care nu se afla la prima incercare de acest gen. Mai exact in anul 2005 a aparut filmul britanic “13 Tzameti” in regia aceluiasi regizor care este si autorul scenariului.
De data asta in filmul de “13” (2010) apar foarte multi actori cunoscuti cum ar fi Jason Statham si Mickey Rourke. In roluri secundare ii veti putea vedea si pe 50 Cent si Michael Shannon.
Povestea filmului este legata de prostia pe care un tanar disperat o face, pentru a-si salva familia ajunsa la ananghie. Tatal sau se afla in spital avand nevoie de interventii medicale costisitoare iar restul familiei se descurca foarte greu pe plan financiar.
Acest tanar, pe nume Vince (Sam Riley), crede ca a prins un pont atunci cand il vede pe barbatul pentru care lucra primind un plic misterios despre care acesta se lauda ca il va indruma spre o locatie anume de  unde va avea sanse sa se intoarca bogat.
Dar se intampla ca barbatul in cauza, adevaratul destinatar al plicului, sa moara in urma unei supradoze.
Lui Vince ii vine ideea de a se substitui persoanei decedate si sterpeleste plicul.
In plic erau cateva instructiuni si o locatie.
Ajuns la destinatie este transportat cu o masina spre un loc izolat, cel mai probabil un fel de cabana destinata vanatorilor.
Aici da nas in nas cu o multime de bogatani si mafioti, adunati pentru a face pariuri pe seama unui joc deosebit de macabru si de crud.
Plicul sterpelit era de fapt confirmarea acceptarii intrarii intr-o competitie ce avea drept principiu de baza “ruleta ruseasca”.
Participantii la acest joc se adunau intr-un cerc, isi puneau la tampla revolverele incarcate cu un singur glont, iar butoiasele erau rotite in prealabil, dupa care apasau pe tragaci atunci cand un bec se aprindea.
Trebuie precizat faptul ca Vince nici nu banuia ca ar putea intra intr-o astfel de incurcatura, insa nu mai poate da inapoi intrucat locul misuna de gangsteri si interlopi, care l-ar fi lichidat intr-o secunda doar pentru a-si proteja petrecerea.
Acest “concurs” se desfasura de foarte mult timp iar politia facea deja cercetari pe tema asta, insa fara sa aibe martori sau dovezi.
Exista si o parte buna, respectiv supravietuitorii competitiei macabre vor pleca acasa cu o multime de bani, oferiti de organizatori drept premiu.
Cei care participa la o astfel de competitie sunt oameni fara capatai si care au esuat in viata, cum ar fi cazul lui  Jasper (Jason Statham) ce si-a inscris fratele in concurs, dar si un puscarias, pe nume Jefferson (Mickey Rourke) adus cu forta dintr-o puscarie mexicana, pentru a carui prezenta s-a platit.
Totul este legat de noroc. In mod ciudat moartea ii alege pe cei mai ghinionisti dintre participanti, iar cei ce au avut succes in competitiile anterioare sunt creditati de pariori cu sansele cele mai mari de supravietuire. Atentia bogatasilor va fi indreptata repede asupra lui Vince, intrucat incep sa creada ca tineretea si inocenta acestuia va putea imblanzi moartea.
Ramane sa descoperiti si singuri daca acesta va supravietui sau nu, pentru ca nu mai am de gand sa va dezvalui din film.
13” (2010) nu abunda in efecte speciale asa cum si-ar fi dorit unii, insa castiga la capitolul suspans, fiind capabil sa-ti ofere destule senzatii tari.
De altfel odata ce Vince ajunge la locul de desfasurare al competitiei jocul incepe direct fara prea mult dramatism, participantii devin doar niste numere (Vince are numarul 13), iar bogatasi din jur se distreaza facand pariuri, totul fiind de un pragmatism socant de real.
De s-ar fi ratacit un glonte si sa fi ucis si cativa bogatani. 

Un thriller destul de reusit ce merita vazut, macar ca reprezinta o a doua incercare pentru Gela Babluani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator