duminică, 5 august 2012

The Tournament (2009)


Actiune/ Thriller
Nota acordata: 7.00
„The Tournament” a beneficiat de un buget de 8 milioane de dolari si se pare ca a fost realizat de britanici.
Unul din neajunsuri ar fi ca efectele speciale sunt destul de slabute, mai ales ca majoritatea celor care il vizioneaza se asteapta la mai mult spectacol atunci cand  aud titlul filmului- in traducere „Turneul” sau „Competitia”.
Filmul este despre un fel de competitie ce se desfasoara o data la sapte ani, intre cei mai buni 30 de asasini, de regula intr-un orasel ales dinainte de catre organizatori.
Conform regulamentului concursului fiecare asasin va trebui sa-si elimine adversarii pana cand va ramane doar un singur castigator, care va pleca acasa cu zece milioane de dolari.
Bineinteles ca acestia vor face o zarva mare cu multe impuscaturi si explozii, precum si multe victime colaterale, insa totul este musamalizat si asigurat de catre niste finantisti multimilionari.
De fapt este o competitie la care doar unii dintre cei mai bogati oameni ai planetei se aduna si unde acestia fac diverse pariuri pe seama ordinii in care asasinii vor muri. Nici ca se putea o distractie mai mare pentru ei.
In urma cu sapte ani, in Shirao, Brazilia, castigatorul competitiei a fost Joshua Harlow (Ving Rhames). Dupa incasarea cecului de 10 milioane de dolari acesta decide sa se retraga complet din activitatea de asasin si sa inceapa o viata noua alaturi de sotia sa.
Deci baiatul asta a tras linie la toate crimele pe care le-a facut cu sange rece si a decis ca este timpul pentru o viata de familie, alaturi de o sotie frumoasa, care sa ii faca si vreo cativa copii pe care el, criminalul pamantului, sa-i educe si sa-i iubeasca.
In fine! Ideea este ca Joshua nu reuseste sa-si duca la bun sfarsit planurile sale pasnice pentru viata si este nevoit sa se intoarca dupa sapte ani la urmatorul turneu, organizat de aceasta data in Middlesbrough, Anglia. Acest lucru se intampla dupa ce un asasin necunoscut ii ucide sotia gravida.
Joshua ia decizia de a se inscrie in noul turneu dupa ce afla ca va participa si ucigasul sotiei sale. El banuie ca  faptasul ar putea fi Miles Slade (Ian Somerhalder), un psihopat maniac ce ucide aproape tot ce ii sta in cale. Spera ca acesta sa-i dezvaluie numele persoanei care a platit pentru asasinarea nevestei.
Competitia incepe. Fiecare participant are implantat chirurgical un soi de dispozitiv care, completat de un aparat gen GPS, putea sa indice locul si distanta fata de adversar.
Unul dintre asasini, Anton Bogart (Sebastien Foucan) foloseste o tactica pe cat de neobisnuita pe atat de vicleana, respectiv isi extrage dispozitivul implantat in corp si il plaseaza in cafeaua unui biet preot betivan, MacAvoy– rol interpretat de Robert Carlyle.
Preotul inghite dispozitivul o data cu cafeaua si se transforma astfel intr-o tinta pentru toti ceilalti asasini. Rand pe rand asasinii se vor apropria de preot in incercarea de a-l ucide, dar astfel vor fi demascati si eliminati de Bogard.
Se intampla insa ca preotul sa ajunga fata in fata cu o frumoasa asasina, Lai Lai Zhen (Kelly Hu), care ezita sa apese pe tragaci. Dupa ce il ia la intrebari, asasina isi da seama de truc si decide sa-l protejeze pe preot.
Are loc o serie larga de atentate si de lupte sangeroase in cursul carora Joshua il intalneste pe presupusul ucigas al sotiei sale, Miles Slade, de la care afla insa ca nu el este cel pe care il cauta, adevaratul criminal fiind Lai Lai Zhen.
Joshua porneste in cautarea asasinei. Preotul MacAvoy incearca in disperare si cam fara succes sa le readuca celor rataciti credinta in bine si in Dumnezeu, mai ales ca el insusi era pe calea pierzaniei.
In ce-l priveste pe Ving Rhames afirm ca personal nu-mi amintesc sa-l fi vazut jucand in roluri principale, insa se descurca destul de binisor in rolul asasinului Joshua.
Alt actor foarte cunoscut este si Robert Carlyle, in rolul preotului MacAvoy, care s-a descurcat excelent in multe filme, printre care si 28 Weeks Later(2007). De altfel, prin felul in care arata, acest om inspira un soi de tristete, respectiv un sentiment de esec, nefiind deloc potrivit in roluri de comedie. 
Despre Kelly Hu – asasina Lai Lai Zhen- am avut intotdeauna o parere buna, mai ales ca este o frumusete asiatica care iti da fiori si-ti trezeste anumite senzatii, chiar si fara sa o vezi in roluri de ucigasa profesionista.
Consider ca filmul merita cu toate ca la anumite capitole nu exceleaza, cum ar fi partea de regie si scenariul ce se prezinta insuficient de bine conturat si care din pueril tinde spre grotesc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator