marți, 7 august 2012

Yamada – The Samurai of Ayothaya (2010)


Drama/ Actiune
Nota acordata: 8.00
Filmul este o productie thailandeza si face referire la o perioada cand Japonia era condusa de samurai organizati in diferite clanuri razbonice, iar Thailanda, cunoscuta in acea perioada sub numele de Siam, era condusa si aparata de cei mai puternici luptatori, ce erau nominalizati in cadrul unui concurs extrem de dur. Actiunea se desfasoara in jurul anului 1633.
Aproape toata lumea stie ca artele martiale thailandeze sunt cele mai dure din lume. Despre samurai se cunoaste faptul ca stapaneau la perfectie arta luptei cu sabia. De asemenea erau si cei mai priceputi fauritori de sabii, iar Katana era considerata printre cele mai formidabile arme, intr-o perioada in care armele de foc nu prea erau la moda in Asia.
Yamada Nagamasa este un samurai aflat in slujba imparatului si a fost trimis impreuna cu oamenii sai sa spioneze Siamul, intrucat mai marii Japoniei incepusera sa se teama de puterea si armata acestei tari.
Samuraii au fost prinsi intr-o ambuscada, in timpul noptii, dar au supravietuit atacului. Au fost insa nevoiti sa se intoarca acasa intrucat pozitia le-a fost compromisa.
Un alt capitan samurai considera ca a sosit momentul pentru al pedepsii pe Yamada pentru esecul sau, intentiile lui fiind de a-si elimina concurenta si a intra in gratiile conducatorilor tagmei samurailor.
Astfel ca il ataca pe Yamada cu o armata de ninja, ii ucide prietenii in lupta si il raneste grav.
Este salvat de la moarte de un grup de luptatori siamezi, care il transporta in provincia Ayothaya. Aici samuraiul este ingrijit si ocrotit de catre un calugar ce avea o mare autoritate in fata locuitorilor, fiind respectat chiar si de regele Siamului.
Calugarul il declara oaspete si cere locuitorilor din Ayothaya sa-i acorde respectul cuvenit.
Ranile lui Yamada incep sa se vindece si isi revine din coma.
Odata ce si-a deschis ochii o cunoaste pe Jumpaa, o frumoasa fata thailandeza care il gazduia si il ingrijea.
Samuraiul incearca sa se adapteze stilului de viata thailandez, mai ales ca sansele sale de a se intoarce acasa sunt mult diminuate, intrucat adversarul sau i-a organizat un complot in urma caruia a fost declarat tradator de tara si condamnat la moarte. Urmeaza o tentativa a luptatorilor ninja de a-l ucide pe Yamada, in cadrul unei incursiuni in tinutul Ayothaya, insa incercarea lor este respinsa de luptatorii siam.
Yamada a reusit sa se faca placut oamenilor obisnuiti din Thailanda, insa mai putin luptatorilor care il priveau ca pe un venetic si care inca ii purtau pica, invinovatindu-l pentru atacul ninja asupra satului.
Pentru a-si castiga respectul Yamada decide ca este timpul sa se antreneze cu acestia. Astfel ca se apropie de luptatorii ce –si exersau miscarile lor de arte martiale, foarte diferite de stilul de lupta japonez, si il provoaca pe seful luptatorilor siam.
Imaginile devin comice, respectiv Yamada ia pozitia de lupta in timp ce luptatorul siam nu schiteaza nici un gest, iar atunci cand lanseaza o lovitura primeste fulgerator un cot in figura si este facut KO.
In timp ce-l oblojea, Jumpaa incearca sa-l convinga pe Yamada sa renunte sa se mai apropie de luptatorii siam intrucat stilul lor de lupta era cu mult superior artelor martiale practicate de japonezi.
Insa prin grija sa fata a pus paie pe foc iar a doua zi Yamada se prezinta din nou in fata sefului luptatorilor siam, care aproape ca-l stalceste in bataie.
Impresionat de curajul si ambitia japonezului seful siam il sfatuieste sa se adreseze calugarului pentru a-l initia in artele martiale thailandeze.
Dupa un antrenament asiduu Yamada intra in randul celor mai buni luptatori siam, in urma unei competitii foarte dure ce se desfasura periodic in fata regelui Siamului.
Dupa ce primeste binecuvantarea calugarului thailandez, Yamada participa alaturi de luptatorii siam la o lupta impotriva invadatorilor veniti din Birmania, pe atunci Myanmar.
Dupa ce inving categoric armata birmaneza Yamada se hotareste sa se intoarca acasa, in Japonia, intrucat il asteptau treburi nerezolvate.
Aici se infrunta fata in fata cu adversarul sau, capitanul samurai care a incercat sa-l ucida.
Sfarsitul este trist pentru Yamada, cu toate ca isi invinge dusmanii, realizand ca este mai apropiat sufleteste de Siam si de siamezi decat de tara sa natala, Japonia.
Filmul descrie de fapt viata unui aventurier japonez Yamada Nagamasa care si-a castigat o influenta considerabila in Thailanda, reusind sa devina guvernator intr-o provincie din sudul acestei tari.
Yamada – The Samurai of Ayothaya” a fost premiat de catre Academia Thailandeza de Film.
In acest film filozofia buddhista se impleteste in mod armonios cu artele martiale thailandeze, deosebit de dure, precum si cu stilul de lupta cu sabia al samurailor.
Actorii nu sunt foarte cunoscuti publicului european, insa jocul lor este destul de bun. Dintre ei l-am remarcat pe Sorapong Chatree – care a interpretat rolul calugarului, precum si pe Kanokkorn Jaicheun, ceea care a interpretat personajul Jumpaa. Kanokkorn Jaicheun a castigat in 2007 concursul Miss Thailanda si pe buna dreptate.
Un film care merita sa fie vazut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator