miercuri, 12 septembrie 2012

“Dottore, dottore”


Lupul moralist
Comisii si diversi specialisti continua sa-si dea cu parerea in ce priveste lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta, prin care acesta este incriminat ca ar fi plagiat-o.
De fapt lucrarea in cauza nu reprezinta altceva decat un punct slab identificat de Basescu in cazul vrajmasului sau, Victor Ponta.
La comanda sa se perinda astazi o sumedenie de specialisti care au acum o ocazie unica de a intra in gratiile sefului suprem, precum si de a se face remarcati in activitatea lor profesionala.
Dar haideti sa spunem lucrurilor pe nume si sa nu ne mai ascundem dupa corcodus.
De ce doar lucrarea lui Victor Ponta este analizata? De ce nu sunt analizate toate lucrarile de doctorat, din 2003 si pana in prezent, daca tot dispunem de un numar atat de mare de specialisti foarte competenti?
Pai eu zic ca ar fi cazul sa-i cam punem la treaba pe experti si sa ne spuna cate lucrari de doctorat mai sunt ca cea a lui Victor Ponta.
Daca exista o comisie de etica in cadrul Universitatii din Bucuresti, de ce aceasta se exprima doar in cazul lui Victor Ponta?
Am ascultat adeseori argumentul ca Victor Ponta nu ar fi trebuit sa plagieze in pozitia sa pe care o ocupa in prezent.
Dar in 2003, anul sustinerii tezei de doctorat, baiatul asta probabil ca nici nu banuia ca va avea sansa de a deveni prim-ministrul Romaniei. Asa ca nu este deloc deplasata ideea ca toate tezele de doctorat sustinute din 2003 si pana in prezent in cadrul Universitatii din Bucuresti sa fie reexaminate. Pentru ca pe viitor nu se stie cati alti doctori vor avea ocazia de a accede in functie si sa devina inalti functionari in Guvernul Romaniei.
Si daca Universitatea din Bucuresti se apuca de treaba in cazul lucrarilor de doctorat, eu zic ca si restul universitatilor din tara sa inceapa sa-si reanalizeze cu atentie lucrarile, fie ele de diploma de licenta sau de doctorat.
Probabil ca deja am speriat o tara intreaga cu fraza de mai sus.
Pai cate mii sau sute de mii de astfel de lucrari vor primi verdictul de plagiat?
Personal am trecut deja prin doua universitati si pot sa afirm cu hotarare ca ceea ce se intampla in invatamantul superior romanesc este cel putin de condamnat.
Am studiat atat comportamentul profesorilor cat si pe cel al studentilor si am constatat cu surprindere ca ceea ce se intampla in facultate nu difera prea mult de ceea ce se intampla in liceu. Se merge pe sistemul elevului favorizat, care este un fel de lider, de intermediar intre profesori si ceilalti elevi. In schimbul notelor de zece acesti elevi lideri vor face periodic apel catre ceilalti colegi pentru organizarea de diverse chete. Astfel ca se vor colecta diverse sume de bani pentru diverse motive, fie pentru cadouri pentru ziua onomastica a profesorilor fie pentru a-i imbuna pe acestia inaintea unui examen.
Insa este clar ca sume de bani destul de semnificative vor ajunge in buzunarele profesorilor prin intermediul acestor lideri.
Un lider va avea intotdeauna note mari si va face recomandari cu privire la ceilalti colegi. Sa nu colaborezi cu un astfel de lider si sa-i faci “probleme”, reprezinta greseli pentru care profesorii vor astepta sansa de a te "arde" atunci cand din diverse motive te vei prezenta la un examen insuficient de bine pregatit.
Situatia este mult mai grava atunci cand se aproprie examenul de licenta. In multe universitati licenta se acorda in urma sustinerii unei lucrari.
Cei care au trecut prin facultate ar trebui sa recunoasca ca aceste lucrari de licenta in proportie de 99 % nu reprezinta  produsul propriilor cercetari si conceptii. Adeseori chiar profesorii se ofera, contra unei sume cuprinse intre 300 si 500 de euro, sa-ti elaboreze lucrarea de licenta.
Personal am avut ocazia de a cerceta o astfel de lucrare de licenta elaborata de un profesor pentru unul din colegi si am constatat un fapt uimitor: mare parte din continutul lucrarii a fost copiat integral de pe internet, fara nici cea mai mica modificare. Iar colegul naiv chiar i-a platit profesorului aceasta lucrare, cand, cu putina rabdare, ar fi putut sa si-o creeze  chiar el.
Deci pana aici se ajunge.
Unde mai adaug faptul ca exista universitati unde examenele se dau prin internet, respectiv pe o pagina din site-ul universitatii respective sunt postate intrebarile pentru care studentul aflat acasa raspunde tot prin intermediul internetului, fiind inconjurat de multiple posibilitati de a se inspira. Cum se poate numi un astfel de student dupa terminarea anilor de facultate si obtinerea diplomei de licenta?
De asemenea, cunosc pe cineva care dupa ce a terminat o astfel de universitate, la care se trimiteau raspunsurile examenelor prin e-mail, a ajuns rapid in cea mai inalta functie dintr-o institutie de invatamant in ciuda faptului ca ceilalti colegi erau cu mult mai experimentati si mai pregatiti.
Cel mai grav este ca lucrurile nu se opresc la anii de “studiu” din facultate ci ele continua si ulterior in viata profesionala.
Sunt o multime de cariere cladite pe truda si efortul altora. In structurile din cele mai importante institutii din tara sunt numite o gama larga de specimene, de nulitati, de incapabili, care pe un salariu frumusel si diverse bonusuri si avantaje nu fac altceva decat sa ceara "fraierilor" din subordine sa execute, adeseori in contratimp si pentru un salariu de mizerie, cele mai nastrusnice pretentii.
Chiar daca ai invatat de te-ai sufocat in facultate tot fara folos iti va fi. Ba poate chiar daunator, pentru ca s-ar putea ca unii sa vada ca ai ambitia in tine de a munci si sa te transforme astfel in calul lor de bataie.
In Romania mai bine alegi calea cea mai scurta pentru a nu simti ulterior ca ai devenit doar o victima a sistemului ticalosit.
Dar ideea de a reanaliza lucrarea lui Ponta nu este rea. Insa iti trebuie “boase” pentru a ajunge la miezul problemei, respectiv sa te pui sa asezi in granitele normale tot sistemul, adica:
Sa faci in asa fel incat cel care trece prin scoala sa nu o faca pacalind sau trisand.
Sa inlaturi din sistem toti acei profesori care contribuie la degradarea valorilor etice din sistemul de invatamant superior. 
Sa condamni aspru si sa pedepsesti orice incercare de a-i corupe pe profesori.
Sa elaborezi un sistem prin care toti cei care invata in cadrul universitatii sa nu se simta in nici un fel nedreptatiti sau defavorizati in raport cu alti colegi.
Sa se identifice toate acele diplome de licenta sau de doctorat care au fost obtinute cu mult prea multa usurinta si astfel sa se dispuna retragerea si anularea lor.
Ce pot sa remarc in final este ca: Domnule Basescu, chestia cu  “dottore, dottore” ar fi un lucru bun daca ar reprezenta un inceput si nu un interes de-al dumitale personal.
Sper insa ca Eba sau Udrea sa nu fi cazut in pacatul plagierii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator