vineri, 7 septembrie 2012

Downfall (2004)


Genul: Drama/ Razboi/ Istoric
Nota acordata: 8.00
„Downfall” este o realizare germana, cu un buget de 13,5 milioane de euro.
Der Untergang” este numele original al filmului si a fost nominalizat la Oscar pentru categoria "cel mai bun film strain" insa fara sa castige premiul.
Adolf Hitler (Bruno Ganz) este prezentat sub o fateta umana, iar de aici se poate banui ca realizatorii au incercat sa ofere o anumita explicatie pentru ororile provocate in urma cu cateva decenii de nebunia unui singur om.
Cu toate ca personajul principal din film este Adolf Hitler, povestea incepe cu amintirile si regretele unei foste secretare a Fuhrer-ului, Traudl Junge (Alexandra Maria Lara). De altfel toata povestea filmului tinde sa se invarte in jurul celor doua personaje, Fuhrer-ul Adolf si secretara sa Traudl.
Primele secvente prezinta un grup de tinere femei ce au fost aduse la sediul central al Fuhrer-ului din Berlin, care avea nevoie de inca o secretara.
Fuhrer-ul este cucerit din prima de Traudl, de altfel o nemtoaica sadea din München, foarte tanara si frumoasa.
Dupa doi ani si jumatate, exact la a 54 aniversare a Fuhrer-ului, in data de 20 Aprilie 1945, asupra Berlinului incep sa cada primele proiectile lansate de artileria sovietica, foarte aproape de sediul central.
Fuhrer-ul este atat revoltat cat si consternat. Pana atunci nici nu concepea ca trupele rusesti s-ar putea apropia atat de mult de Berlin.
In acest film Adolf Hitler este prezentat drept un om damblagit (se pare ca  suferea de Parkinson) si rupt de realitate de linguselile si aberatiile naziste ale acolitilor sai. Este adus insa cu piciorele pe pamant in modul cel mai dur cu putinta. Bombele cad asupra Berlinului iar de data aceasta exploziile prevestesc ceva infricosator, respectiv sfarsitul iminent al celui de-al treilea Reich, pentru care nazistii sperau ca va stapanii lumea inca cel putin o mie de ani.
Filmul prezinta cateva secvente scurte de razboi prin care armata nazista incearca in disperare sa faca fata atacurilor sovietice ce veneau din aproape toate partile, pe strazile Berlinului.
Sunt inrolati si copiii in acest razboi infiorator. Doctorii nu mai fac fata solicitarilor fiind nevoiti sa faca zeci si zeci de amputari in fiecare zi. Armata nazista se confrunta cu o acuta lipsa de medicamente, munitie si combustibil.
Multi dintre nazisti aleg sa se predea sau sa fuga, dar sunt destui care vor considera ca moartea celui de al treilea Reich inseamna si sfarsitul propriei vieti, astfel ca in Berlin are loc un val urias de sinucideri.
Hitler cade intr-o depresie profunda combinata cu accese furibunde de manie necontrolata.
Eva Braun (Juliane Köhler) incearca in disperare sa mai inveseleasca atmosfera, incropind ad-hoc si o petrecere, care este curmata brusc de suflul exploziilor.
Hitler intelege in cele din urma ca a sosit timpul pentru a alege intre a fugi, a se preda sau a se sinucide.
Prea mandru pentru a fugi sau pentru a se preda, acesta hotareste ca este momentul sa-si puna capat zilelor, in ciuda rugamintilor disperate ale celor apropiati care si-au legat propriul destin de cel al lui.
Un sfarsit tragic si o prezentare macabra ce are loc in acest film este uciderea copiilor Goebbels de catre propria lor mama, fapt consemnat si de istorie.
Magda Goebbels (Corina Harfouch) si Joseph Goebbels (Ulrich Matthes) iau aceasta decizie dupa ce Hitler si amanta sa si-au curmat zilele. Cei doi soti aleg intocmai ca si Hitler sa se sinucida si ordona ca trupurile lor neinsufletite sa fie arse, pentru a nu le da satisfactia rusilor de a-i expune si profana dupa moarte.
Este interesant cum filmul reuseste sa aduca anumite lamuriri cu privire la personalitatea lui Hitler precum si asupra modului in care acesta reusea sa-i cucereasca si sa-i faca pe cei din jur sa-l idolatrizeze.
In prezent si judecand la rece putem spune ca Hitler n-a fost nimic altceva decat un simplu nebun ce dorea sa cucereasca intreaga lume prin forta si varsare de sange, dar in realitate acesta reusea fara foarte mult efort sa-i faca pe cei din jur sa creada si chiar sa lupte cu inversurare pentru implinirea viselor sale megalomaniace. Foarte multi dintre germani au dat totul pentru Hitler si pentru ideologia lui nazista.
Intrebarea care se pune este cum a reusit oare un om bolnav mintal  o astfel de performanta?  
De altfel si Traudl, tanara secretara, a fost cucerita inca din primele momente de Fuhrer. Mai tarziu, cand i s-a oferit ocazia de a fugi pentru a-si salva viata, Traudl a ales sa ramana alaturi de Hitler, cu toate ca ulterior se intreba cum de a putut lua o astfel de decizie.
Se pare ca Hitler reusea sa le transmita celorlalti propriile sale sentimente si dorinte si astfel sa-i supuna.
In prezent daca te apuca vreodata sa spui „Heil Hitler” in societate, la o adunare, iti vei atrage foarte multe priviri urate, dar in acele vremuri acest om era un fel de trend.
In momentele in care Berlinul trebuia evacuat, ca urmare a atacurilor si iminentei invazii sovietice, Fuhrer-ul si Goebbles  au refuzat sa faca acest lucru motivand ca „poporul german merita aceasta pedeapsa intrucat el este cel care a provocat toata aceasta nebunie, prin mandatarea lui Hitler si a partidului nazist”.
Iata deci in cine credeau si pentru cine isi dadeau viata sutele de mii de germani. Cata ticalosie si perversitate putea sa domine mintea unui lider, la care aproape ca se inchinau masele.
Este oare posibil ca Hitler sa fi suferit de un fel de nebunie contagioasa?
Jocul actorilor este destul de bun. O impresie buna face si regizorul Oliver Hirschbiegel. La fel se poate spune si despre scenaristi.
Este un film ce nu trebuie ratat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator