sâmbătă, 15 septembrie 2012

Noi scenarii privind planeta Marte


 
Conform unor oficiali ai NASA o posibila calatorie cu echipaj uman ar putea avea loc cel mai probabil in jurul anului 2035.
Distanta uriasa si costul colosal reprezinta principalele piedici in calea cuceririi de catre om a planetei rosii.
Daca se presupune ca in viitor omenirea va dispune de suficiente resurse si solutii pentru a putea depasi aceste doua impedimente, totusi prezenta omului pe Marte va ridica mult mai multe probleme.
Odata ce a pasit pe solul martian omul va constata ca nu poate respira aerul bogat in dioxid de carbon, iar o simpla respiratie chiar l-ar putea ucide. Atfel ca va avea nevoie de cantitati impresionante de oxigen pentru a-l sustine in viata pe toata durata calatoriei.
Un alt aspect neplacut si ostil vietii si sanatatii vor fi cantitatile uriase de radiatii ce se afla la suprafata planetei Marte.
Exista un praf pe solul martian ce contine substante radioactive si care emana o lumina ce confera intregii planete culoarea rosie.  Aceste radiatii sunt cu mult mai puternice decat cele aflate in spatiul cosmic.
Radiatiile vor devenii si mai puternice in cazul producerii furtunilor de nisip, foarte frecvente pe suprafata lui Marte.
Frigul va pune de asemenea probleme, temperaturile vor varia pe timpul noptii cu mult sub 0 grade C, respectiv vor ajunge si pana la – 103 grade C. Pentru a proteja de frig vor fi necesare surse de energie suplimentare.
Pentru ca prezenta omului pe Marte, pe timp indelungat, sa devina realitate specialistii NASA propun ca si o posibilitate construirea unor baze subterane, sub suprafata solului martian.
Aceasta idee este sustinuta de faptul ca sub solul lui Marte nivelul de radiatii este cu mult mai redus decat la suprafata, iar daca se alege locul potrivit oamenii vor avea mult mai usor acces la resursele planetei, in special la apa din straturile de gheata, din prelucrarea careia s-ar putea produce oxigenul vital sustinerii vietii si chiar combustibilul necesar intoarcerii acasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator