vineri, 21 septembrie 2012

Ursii au devenit o problema ?


Doar in aceasta luna in mass-media au aparut relatari cu referire la cel putin trei cazuri de atac ale ursilor ce s-au soldat cu ranirea sau chiar decesul unor persoane.
Am urmarit declaratiile si reactiile oficialilor si am fost surprins sa vad cum acestia au hotarat ca singura solutie impuscarea ursilor, cu toate ca in cel putin unu din cazuri vina a apartinut in mod exclusiv oamenilor si mai putin animalelor.
Victor Ponta a avut parca o atitudine mai circumspecta afirmand intr-un caz esuat de braconaj soldat cu decesul unei persoane ca „n-ar trebui sa ne apucam sa impuscam ursii mai ales ca victima si-a cam cautat soarta”.
Totusi de unde acest val de atacuri din partea usilor? Ce anume determina agresivitatea acestor animale, mai mult ca niciodata?
Oare nu ar trebui sa ne gandim la faptul ca ursii au inceput sa fie tot mai indrazneti si tot mai agresivi, intrand in sate si provocand pagube, pentru ca la randul lor oamenii sunt cei care le-au invadat primii arealul unde acestia traiesc si locuiesc?
Ar trebui cerut un raport asupra exploatarii  forestiere din zonele unde s-au inregistrat atacuri, pentru a vedea daca nu cumva taierile excesive ale arborilor, respectiv despaduririle, au determinat un comportament agresiv al ursilor asupra oamenilor.
Se stie ca in Romania multe din decizii se iau in pripa si in goana salbatica dupa inavutire, iar multe acte normative sunt ori incalcate ori interpretate in mod eronat. Nu este exclus ca cei care ne exploateaza padurile sa fie vinovati de coruptie iar deciziile acestora sau avizele pe care le elibereaza sa fie contrare cu legea.
S-a vorbit de atatea ori de o mafie a lemnului in Romania ca parca nu ne mai pasa sa aflam ca lemnul romanesc se vinde in cantitati uriase si pe un pret aproape de nimic.
Dar iata ca o problema neprevazuta sunt animalele din paduri, cum ar fi ursii care simt nevoia de a avea un teritoriu numai al lor (un urs necesita in medie un teritoriu de 100 km patrati).
Acestia incep sa tradeze prin atitudinea lor agresiva faptul ca oamenii au inceput sa le incalce fara drept teritoriile.
In general oficialitatile au decis impuscarea in cazul ursilor, asa cum procedeaza si mafiotii pentru acei martori deveniti mult prea incomozi.
Astfel ca ursii din Romania au fost catalogati mult prea periculosi, insa nu este clar daca doar pentru viata oamenilor sau pentru anumite afaceri ce se fac in industria exploatarii lemnului.
Tot despaduririle sau aplicarea necorespunzatoare a legilor ori indiferenta fata de urmarirea respectarii prevederilor actelor normative duc la imputinarea resurselor de hrana, respectiv a pestilor din rauri sau a animalor din paduri ce constituiau in mod obisnuit o sursa de hrana pentru ursi. Ursii simt nevoia de hrana in mod stringent chiar in aceasta perioada, inainte de intrarea in hibernare.
In ce priveste raurile mai toti pescarii stiu ca in aceste ape se practica braconajul pe scara larga.
Nu de mult am aflat de la un coleg pescar ca pe Dunare plutesc de-a valma o multime de pesti mici aflati in putrefractie ca urmare a pescuitului cu curentul electric. Cei care practica aceasta metoda de braconat sunt interesati doar de exemplarele mari si nu se mai chinuie sa pescuiasca si acei pestisorii ce sunt ucisi la trecerea curentului electric prin apa.
Deci daca se poate pe Dunare de ce nu s-ar putea si pe rauri?
O alta marturie socanta ar fi aceea ca s-a inceput pescuitul pana si in rezervatii, pe langa vanatoarea si construirea de case de vacante aprobate de consiliile judetene.
O gramada de “buzati gretosi” au acum aprobare data de la cel mai inalt nivel pentru a incalca in voie si cele mai elementare reguli cu privire la mediu.
Alaturi de ursi mai sunt si alte animale cum ar fi lupii, care sunt animale carnivore. Pe timpul iernii lupii hamesiti de foame ataca stanile, cu pagube insemnate pentru crescatorii de oi.
Toata aceasta vanzoleala produsa in jurul animalelor salbatice au o cauza ce ne apartine, noua oamenilor si nu sarmanelor salbaticiuni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator