marți, 16 octombrie 2012

Swordsmen (2011)


Genul: Comedie/ Thriller/ Actiune/ Drama
Nota acordata: 8.00
Swordsmen – in traducere “Spadasinii”- mai este cunoscut si sub titlul „Dragon” sau cel asiatic de “Wu xia”.
Filmul are o abordare atat comica cat si din punct de vedere al artelor martiale, pentru care au fost realizate secvente de lupta spectaculoase.
Pe tot parcursul derularii, “Swordsmen” reuseste sa-ti mentina curiozitatea, scenariul fiind oarecum neobisnuit.
Actiunea filmului se petrece in jurul anului 1917 intr-un satuc Liu, situat undeva la marginea Chinei.
Aici, un individ aparent banal, pe nume Liu Jinxi isi ducea traiul alaturi de sotia sa Yu si de cei doi copii, dintre care doar cel mai mic era conceput in cadrul casatoriei dintre Liu si Yu.
Liu Jinxi lucra intr-o fabrica de hartie, iar din banii primiti reusea sa asigure pentru intreaga familie un trai modest.
Viata familiei era una linistita si normala si se desfasura pe un parcurs ce nu includea nimic neprevazut, la fel ca si viata intregului sat.
Intr-o zi, insa, in Liu intra doi straini care se intereseaza de macelaria din sat. Nebanuind intentiile celor doi, birtasul satului ii indruma catre locuinta macelarui.
Ajunsi la locuinta acestuia, strainii se dovedesc a fi doi banditi ce au sosit in sat cu intentia de a jefui.
Pentru ca macelarul refuza sa le dea banii cei doi talhari incep sa-l loveasca fara mila, dar si pe restul familiei acestuia.
Se intampla ca in macelarie sa fie si Liu Jinxi, care ezita la inceput sa intervina pentru a-l salva pe macelar, dar in cele din urma se hotareste sa sara in ajutorul acestuia.
Ceea ce a urmat devine oarecum confuz intrucat filmul il prezinta pe Liu Jinxi intr-o ipostaza din care nu iti dai seama prea bine daca o incaseaza zdravan sau chiar reuseste sa faca fata atacurilor celor doi banditi. Finalul acestei lupte este supravietuirea lui Liu Jinxi  si moartea talharilor.
Intregul sat saluta isprava lui Liu Jinxi, considerand ca acesta a dat dovada de un curaj neobisnuit de mare, fiind un noroc chior faptul ca a reusit sa-i elimine pe cei doi banditi si sa si ramana in viata. Insa nu de aceiasi parere este si detectivul  Xu Baijiu, sosit in sat pentru a investiga cazul.
Acesta considera ca doar un luptator foarte bine antrenat ar putea sa elimine doi criminali notorii, foarte experimentati in lupta.
Detectivul, avand largi cunostinte in fiziologie, studiaza cadavrele celor doi banditi precum si locul desfasurarii luptei si isi da seama ca ceva la mijloc nu este curat.
Xu Baijiu incepe sa devina obsedat de  Liu Jinxi, pe care incepe sa-l cerceteze in amanunt, afland si cele mai intime detalii despre viata acestuia.
Astfel afla ca Liu Jinxi a venit in sat in urma cu cativa ani, iar imediat ce a sosit s-a casatorit cu Yu - aflata la a doua casatorie, intrucat primul sot a parasit-o dupa ce i-a facut primul copil.
Intrand in detalii si facand cercetari prin anumite surse detectivul afla ca  Liu Jinxi nu este altcineva decat un alt criminal notoriu, aflat in satul Liu sub o identitate falsa. Respectiv ca acesta este de fapt Tang Lung, mana dreapta a puternicului “Master”, conducatorul celor “72 de demoni”, un grup de razboinici extrem de sangerosi.
Pentru a-l aresta pe Liu Jinxi detectivul are nevoie de mandatul de arestare emis de un magistrat, pe care trebuie insa sa-l mituiasca, intrucat nu detine probe suficient de clare impotriva acestuia.
Magistratul se dovedeste a fi si mai corupt, pentru ca totodata ii face o vizita si Master-ului pentru a-l instiinta de locatia fostului sau locotenent, in speranta ca va obtine si mai multi bani.
Dupa ce-l ucide pe magistrat, Master-ul ordona capturarea lui Liu Jinxi si arderea satului.
Pe urmele lui Liu Jinxi se afla atat potera insotita de detectiv, pentru a-l aresta, cat si asasinii profesionisti trimisi de fostul sau sef si parinte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator