duminică, 28 octombrie 2012

VENETIA - Italia


 

 

Plecand din München- Germania pe autostrada, cu autocarul, poti ajunge in aproximativ 5 ore si jumatate la Venetia, distanta fiind de 550 de km.
Din Germania se ajunge in Austria si strabatand aceasta tara veti ajunge in Italia, unde se afla si Venetia - pentru cei care nu au stiut inca acest lucru.
 
 
Inca din Austria vei fi furat de frumusetea muntilor Dolomiti, ce fac parte din Muntii Alpi Calcarosi.
Aerul proaspat si racoros de munte te va insotii pana departe, chiar si dupa ce ai trecut granita in Italia.


Dupa o vreme autocarul a intrat in regiunea denumita Veneto, din care face parte si orasul Venetia.
In Veneto se afla Laguna Venetiei (Laguna Veneta, Laguna di Venezia), ce se prezinta ca un golf ingradit, situat pe malul Marii Adriatice. In limba venetiana, termenul de laguna face referire si la lac de apa sarata.
Autocarul a poposit in orasul Jesolo, prin care trece o ramificatie a raului partial navigabil Piave.
 
 
 
Raul Piave (Piave Vechhio) este legat prin cateva canale de mai multe localitati din regiunea Veneto si strabate o mare parte din nordul Italiei, punctul de izvorare fiind undeva la granita cu Austria in Monte Peralba din Alpi.
 
 
 
Ambarcatiuni de mici dimensiuni fac legatura pe acest rau si pe canalele sale aferente intre mai multe localitati din nordul Italiei si Laguna Venetiei.
 
 
 
O astfel de ambarcatiune exotica a fost si cea denumita emblematic Jack Sparrow“.
 
 
 
Insa personal, pentru a patrunde in Laguna Venetiei, am ajuns din oraselul Jesolo in statiunea Lido di Jesolo, ce cuprinde o plaja de 15 km pe tarmul Marii Adriatice. 
 
 
 
De aici am luat un „vaporetto” ce a plecat din Lido di Jesolo spre Laguna Venetiei, navigand la mica distanta de tarm, pentru a ajunge la „Lido” – cea mai apropiata gura de admisie in laguna.
 
 
 
Calatoria cu „vaporetto” a durat aproape o ora si a costat undeva in jur de 30 euro, dus-intors.
 
 
 
Odata ce ne-am apropiat de insulele venetiene, privelistea si senzatia a fost unica la vederea cladirilor ce parca rasareau din apa.
 
 
 
Laguna Venetiana se intinde pe o suprafata de 550 km patrati si este alcatuita in mare parte din mlastini sarate si maluri namoloase (80%), restul fiind apa (11%) si pamant (9%).
 
 
 
In laguna se afla numeroase insulite dintre care cea mai mare este Venetia (5,17 km patrati). Personal am vizitat Venetia, Murano, Burano si Torcello.
 
 
 
Daca dumneavoastra reusiti sa ajungeti in laguna si dispuneti de mai mult timp puteti vizita si insulele Lido di Venezia si Pellestrina, de asemenea foarte interesante din punct de vedere turistic.
 
 
 




Insula Venetia

Venetia este asadar principalul oras al intregii regiuni Veneto, avand o populatie ce depaseste 266.000 de locuitori.
Orasul Venetia este alcatuit din mai mult de 100 de mici insule legate intre ele prin sute de poduri.
 
 
 
Bineinteles, cea mai importanta zona turistica din oras este centrul orasului, denumit „Piata San Marco” – ce poate fi considerat, pe buna dreptate, ca fiind una dintre cele mai frumoase si atractive locatii turistice din intreaga lume.
 
Torre dell’Orologio
 
 
Printre cele mai frumoase constructii si cladiri sunt: Podul Rialto, Ponte della Costituzione, Bazilica San Marco, Torre dell’Orologio, Ala Napoleonica, Procuratie Vecchie, Palazzo Ducale (Palatul Ducal), turnul Campanile, Arsenale, Fondaco dei Turchi, Palazzo Vendramin-Calergi, Bazilica Santa Maria della Salute si Bazilica Santa Maria Gloriosa dei Frari.

Bazilica San Marco

Toata lumea stie ce sunt de fapt „autostrazile” venetiene. Grande Canal si Canale della Giudecca sunt cele mai mari canale ce traverseaza Venetia.

Grande Canale

Grande Canale se intinde de la un capat la altul al insulei avand o forma curba, serpuitoare, prin mijlocul insulei.
Canale della Giudecca separa insula Venetia de insula Giudecca.

Grande Canale

Turisti de diferite varste vad in Venetia oportunitatea de a face o plimbare romantica prin oras cu gondola. Probabil ca si dumneavoastra va inchipuiti ca odata ce ati ajuns in Venetia trebuie  neaparat sa va suiti intr-o gondola impreuna cu parterul(a), iar vaslasul va incepe sa va poarte pe apele line ale Venetiei, fredonand ritmul lent al unei romante.



Insa realitatea este usor diferita – cel putin asa am vazut eu. Pretul unei astfel de calatorii variaza intre 100 si 170 de euro, negociabil.


Grande Canal este intradevar mare si impresionant insa celelalte canale venetiene pot fi inguste si chiar aglomerate. Gondolierul se poate purta asemenea unui sofer de taxi foarte nervos.
De asemenea, sistemul de canalizare al orasului a fost imbunatit de curand, dar tot exista riscul unor mirosuri insuportabile sau sa vedeti plutind la suprafata tot felul de deseuri dezagreabile.
Exceptand gondola, va asigur ca in Venetia nu veti avea timp sa va plictisiti, intrucat veti avea o multime de monumente si muzee de vizitat.
 
Meniul zilei la un bar venetian cu nume familiar
 
 
Centrul orasului este relativ aglomerat, motiv pentru care intrarea cu autoturismul este interzisa. Plimbarile la pas sunt insa o incantare si va ofera suficiente satisfactii, iar cand ati obosit de umblat puteti intra intr-o multime de magazine foarte interesante sau in renumitele cafenele venetiene.
 
 
 

Insula Murano

Insula oras Murano este situata la aproximativ un kilometru si jumatate nord de Venetia.
Populatia orasului Murano este cat a unei comune de la noi, de doar 5000 de persoane.
De fapt, intreaga insula este alcatuita ca si Venetia dintr-o multime de insulite legate intre ele prin numeroase poduri, fiind strabatute de canale navigabile.
 
 
 
Si in Murano exista un canal mare ce strabate intregul oras din care se desprind numeroase alte canale mai mici.
Ca si aspect Murano nici nu se poate compara cu Venetia, intrucat majoritatea cladirilor, desi par ca rasar din apa, sunt eclipsate de numeroasele ateliere de sticlarie, multe dintre ele parasite.
Exista insa cateva cladiri stravechi ce amintesc de evul mediu si deci cu potential turistic, cum ar fi: Basilica de Santa Maria e Donato, Turnul cu ceas din Campo Santo Stefano si Palazzo da Mula (in prezent este sediul primariei).
O parte din aceste constructii monument sunt foarte vechi si deci intr-o stare nu foarte spectaculoasa.
O constructie ce iese in evidenta in Murano este farul placat cu marmura alba.
Nu ratati muzeul sticlei din Murano, unde veti descoperi piese din sticla absolut spectaculoase.
 
 
 
 
De aproape 1000 de ani, aici se afla majoritatea atelierelor de sticlarie din Venetia.
In trecut sticla de Murano se vindea mai bine decat piesele din aur, pentru ca mestesugarii si bijuterii din aur gaseai oriunde, insa din sticla doar la Venetia.
 
 
 
 
 
 
Odinioara tehnica si maiestria maestrilor sticlari era tinuta prin lege secret de stat, sub pedeapsa incarcerarii rudelor acestora sau chiar a asasinarii.
 
 
 
 
 
Acest lucru era justificat de faptul ca, in trecut, sticla de Murano reprezenta principalul venit pentru intreaga insula. Intr-atat de mult s-a dezvoltat economic insula Murano incat a primit autonomie interna, avand moneda proprie si fiind reprezentata de un ambasador la Venetia.
 
 
 

 
Pentru a-i retine pe insula, oficialitatile le acordau la toti maestri sticlari titluri nobiliare sau echivalentul.
In prezent arta sticlariei nu mai produce surprize atat de mari, iar mesterii sticlari din Murano supravietuiesc acum din suvenirurile pe care reusesc sa le vanda turistilor.
 
 
 
 
O multime de gura casca se aduna in Murano pentru a cumpara diverse obiecte de sticla, deloc ieftine, care se pot gasi si cumpara la pret mai bun in magazinele din tara lor.
 
 
 
 
Mesterii sticlari din Murano mai pastreaza si in prezent secretul anumitor tehnici complexe de suflare si topire a sticlei, precum si in prepararea pastei pentru topit.
In atelierele lor se fabrica cristalul, sticla cu insertii de aur (aventurin), sticla multicolora (Millefiori), sticla laptoasa (lattimo), sticla emailata (smalto) si imitatii din sticla ce reprezinta diferite pietre pretioase.
In Murano, intr-unul din ateliere, ne astepta un mester sticlar pregatit sa ne faca o demonstratie. Astfel ca dupa ce a scos din cuptor o bila de sticla incandescenta s-a apucat sa o modeleze, cu ajutorul unui cleste, in forma unui calut.
 
 
 
 
A fost absolut cuceritor sa vezi indeaproape arta si maiestria mesterului sticlar din Murano, iar efectul acestei vraji i-a cuprins pe foarte multi din grupul de turisti, ce au navalit imediat in magazinul de langa atelier pentru a-si umple bagajele cu diferite podoabe sau piese din sticla.
In acest magazin gaseai o multime de forme si imitatii din sticla: cum ar fi tigari, bomboane, dopuri pentru sticle de vin, cercelusi, inele, brelocuri, medalioane, pe langa caluti, pestisori, veze pentru flori, pahare, cupe, boluri, candelabre  etc.
 
Magazinul de sticlarie, de langa atelier, avea produse cu mult mai scumpe decat ofereau alte magazine ce nu dispuneau de  ateliere sau fata de ceea ce gaseai la comerciantii stradali. Atentie insa sa nu cumparati sticla de Murano pe care scrie Made in China.
 


 

Insula Burano

La sapte kilometri de Venetia se afla Burano, cu o populatie de 7000 de persoane.
Este alcatuit dintr-un arhipelag de patru insule, unite intre ele prin poduri si brazdate de canale navigabile.
 
 
 
 
Orasul mai este denumit si „oraselul din turta dulce”. Aici vei gasi o multime de produse din dantela, denumita si „spuma marii”.
 
 
 
In Burano veti descoperii o sumedenie de magazine ce-si asteapta turistii pentru a-i imbia cu diferite produse atragatoare.
 
 
 
 
Oraselul Burano ofera o senzatie ca de poveste, fiecare casa este vopsita intr-o alta culoare. Rosu, bleu, verde, galben – toate aceste culori sunt vii si stralucitoare, iar plimbandu-te pe canale vei fi puternic impresionat de acest efect.
 
 
 
 
Farmecul acestui orasel linistit cu casute nostime, ca niste cuburi colorate, este sporit de faptul ca in cea mai mare parte este aproape nelocuit. O buna parte din locuitori au plecat de pe insula din cauza lipsei locurilor de munca.
 
 
 
O cladire ce iese in evidenta in Burano este clopotnita inclinata a Bisericii San Martino. Alte locatii de pe insula ce merita vizitate sunt Oratoriul di Santa Barbara si Muzeul si Scoala de Lucrari in Dantela.
 
 
 

Insula Torcello




Este o insula aflata in capatul nordic al lagunei si este foarte slab populata, respectiv aici se afla ceva mai putin de 20 de persoane.
 
 
 
 
 
Cu toate acestea Torcello a fost in trecut prima insula populata, ajungand la aproximativ 20.000 de locuitori, dar, datorita epidemiei devastatoare de malarie, intreaga zona a fost parasita. 
Turistii vin aici pentru a admira renumitele mozaicuri bizantine, ce reprezinta „Judecata de Apoi”, aflate pe peretele Catedralei Santa Maria Assunata, care s-a pastrat inca din evul mediu.
 
 
 
 
De asemenea, o alta cladire foarte veche este si Biserica de Santa Fosca.
O constructie ciudata ce atrage foarte multi turisti este un pod cu o forma stranie, lipsit de balustrade si denumit „Podul Diavolului”.
 
 
 
Insula nu ofera aceleasi surprize spectaculoase de care puteti avea parte in Venetia, Murano sau Burano, insa din punct de vedere arheologic reprezinta o imensa valoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator