duminică, 25 noiembrie 2012

Dreptul la autoaparare


Desigur ca as putea sa incep aici cu un copy-paste pe textul legii unde este prevazuta notiunea de legitima aparare sau sa expun aici parerea unui jurist cu privire la acest subiect, dar ma tem ca acest lucru nu este deloc relevant.
 
Legea seamana foarte mult cu politica in sensul ca este interpretabila si intr-o anumita masura chiar negociabila, iar in cazul unui proces se va tine cont nu doar de textul legii luat Ad Litteram ci si de multe alte aspecte cu conotatii ce nu pot intra in sfera actelor normative.
 
Mai exact daca ai nenorocul sa ajungi subiect intr-un dosar penal atunci vei avea nevoie de multi bani pentru avocati, intrucat doar acestia se pricep sa „negocieze” textul legii in fata instantei.





In SUA ai posibilitatea de a detine o arma de foc si de a o folosi in cazul in care un ticalos te ataca
SURSA FOTO
In SUA, in caz ca esti atacat si nu ai posibilitatea de a cere ajutor imediat, poti opta pentru planul B
Am sa dau cateva exemple:
Toata lumea isi aminteste de acel caz mediatizat intens si cu nerusinare de OTV  cand sotii Romanita si Adrian Iovan au fost calcati de hotul Bogdan Iancu, caruia Adrian i-a zburat creierii folosind o arma de vanatoare.
 
Ulterior instanta de judecata a decis achitarea lui Adrian Iovan considerand ca acesta a fost in legitima aparare.

V-ati intrebat insa daca dumneavoastra ati fi in locul sotului doamnei Romanita (o cunoscuta creatoare de moda), respectiv sa fiti nevoit sa ucideti agresorul care va patrunde in casa cu intentii rele, oare instanta de judecata va decide achitarea considerand ca dumneavoastra ati fost in legitima aparare?
 
Bineinteles ca aici se pot da in stamba o multime de specialisti care sa va ameteasca expunandu-va textul teapan al legii pana cand ajungeti la punctul de a da in apoplexie, insa lucrurile sunt mult mai simple si mai clare decat se crede.
 
Oricine a auzit de abilitatile si vicleniile avocatesti, cu ajutorul carora din murdar ca un porc poti fi transformat in imaculat ca un crin si invers.
 
Pentru a face o comparatie am sa amintesc aici de o intamplare narata de un procuror la televizor, in care era implicat un tanar venit din fundul Moldovei pentru a muncii la oras (nu spun care) ca si salahor in constructii.
 
Conform povestirii domnului procuror, tanarul moldovean se indrepta spre casa impreuna cu prietena lui, intr-un taxi.
 
Ajunsi la destinatie tanarul s-a dat primul jos din masina si l-a intrebat pe sofer cat costa transportul. Soferul de pe taxi a ridicat o pretentie neobisnuit de mare, mai mult decat avea tanarul moldovean in buzunare.
 
Vazand ca tanarul nu-i poate da banii, soferul foarte furios a demarat in viteza, avand-o pe femeie inca in taxi.
 
Tanarul s-a agatat in disperare de portiera deschisa a masinii si a fost tarat asa o buna bucata de drum, pana cand s-a desprins si a cazut.
 
Dupa ce a parcurs o distanta relativ scurta taximetristul a oprit masina - probabil iritat de tipetele femeii - a scos un cutit pe care l-a pus la gatul tinerei.
 
Din spate tanarul moldovean a venit in fuga si a vazut ca prietena sa se afla in pericol, astfel ca a ridicat repede ceva de pe jos si l-a lovit in cap pe taximetrist. Acel ceva era o bara metalica care i-a crapat capul taximetristului, omorandu-l.
 
Se pare ca cei doi tineri nu au reclamat imediat la politie acest incident, de teama ca legea i-ar fi condamnat, precum si de frica razbunarii rudelor si a prietenilor celui mort.
 
Colegii taximetristului ucis precum si rudele acestuia au facut presiuni uriase asupra politiei, la vremea respectiva, pentru descoperirea imediata a faptasului.
 
Ulterior, tanarul moldovean si-a luat inima in dinti si a mers la politie, crezand ca daca declara adevarul astfel va scapa mai usor.
 
Instanta l-a considerat vinovat de omor, intrucat acesta s-a folosit de un obiect contondent cauzator de moarte, pe care l-a indesat mult prea adanc in ceafa taximetristului agresor.
 
Aici am fost surprins sa-l vad pe procuror cum incepe dintr-o data sa dojeneasca fapta tanarului spunand ca „chiar fiind date circumstantele extraordinare, totusi acesta a savarsit o fapta pe care ar fi putut sa o evite”.
 
Insa nu a intrat in detalii despre felul cum ar fi putut acesta sa intervina in salvarea fetei, tinand cont de faptul ca respectivul taximetrist ii tinea acesteia cutitul la gat.
 
Pentru ca domnul procuror nu a consultat un specialist am sa-i spun eu ca in astfel de situatii tensionante nu mintea este cea care actioneaza ci instinctele.
 
Daca iti vezi prietena cu un cutit la gat iti va fi foarte greu daca nu chiar imposibil sa stai si sa te gandesti: „Aha! Acum o sa-i aplic agresorului o lovitura la coaste de o sa scape cutitul, dupa care il apuc de mana si i-o rasucesc la spate si il tin imobilizat asa pana cand vine politia sau pana cand incepe sa-mi ceara scuze”.
 
In astfel de momente cei mai multi dintre semeni vor face acelasi lucru pe care l-a facut acel tanar, respectiv vor pune mana pe un obiect foarte contondent si il vor lovi pe agresor pana cand acesta cade. Instinctele fiind cele care iti vor dicta aceste actiuni pentru ca vei simti ca nu poti sa-i dai nici un ragaz agresorului, altfel risti ca acesta sa-ti injunghie prietena dupa care sa te atace si pe tine.
 
Daca respectivul procuror ar fi fost in locul tanarului probabil ca situatia ar fi fost altfel, nemaiputandu-se vorbi de un obiect contondent deosebit de mortal folosit in pripa de un oarecare individ, ci de un glont salvator tras in capul unui agresor nebun, in deplina legitima aparare a unui om al legii.
 
Un alt caz deosebit despre care am aflat a fost cel al unei femei care a fost condamnata la ani grei de inchisoare dupa ce a folosit un briceag pentru a se apara impotriva unor tineri talhari.
 
Incidentul s-a produs imediat ce femeia a coborat din autobuzul ce a adus-o acasa, dupa ce si-a terminat programul de lucru.
 
Dupa ce a facut doar cativa pasi, o banda de golani au atacat-o cu intentia de a-i fura geanta pe care femeia o avea asupra sa. Pentru ca femeia a refuzat sa coopereze, golanii au inceput sa o loveasca, insa aceasta a scos din respectiva geanta un mic briceag cu lama de doar cativa centimentri, pe care a inceput sa-l agite inspre agresori.
 
Unul din talhari nu a dat inapoi in fata mainii inarmate, subestimand forta femeii, astfel ca lama briceagului i-a atins jugulara. Tanarul talhar a murit la scurt timp.
 
Judecata a considerat ca femeia nu ar fi trebuit sa aibă asupra ei o arma alba intr-atat de periculoasa si nici sa o foloseasca, rezultatul fiind moartea unui tanar, care desi a savarsit o fapta reprobabila totusi nu merita o asemenea soarta. 

Concluzii
Nici pentru Adrian Iovan nu a fost foarte usor sa scape, daca va amintiti scandalul mediatic de la OTV unde a aparut sora hotului care a inceput sa zbiere pentru fratele ucis, timp de mai multe zile, daca nu chiar saptamani.
 
Iar domnul Dan Diaconescu care, si dupa ce s-a saturat de sora hotului, tot mai arunca cate o intrebare invitatilor sai cu privire la legitimitatea faptei lui Adrian Iovan.
 
Pana si pe domnul Vadim Tudor l-a intrebat, iar acesta i-a raspuns ca „daca eram in comunism, nenorocitul infunda puscaria”.
 
Insa ceea ce traim acum nu este departe de comunism, pentru ca sistemul legislativ se bazeaza pe ceva asemanator acelei perioade, intr-o forma oarecum stilizata.
 
Adica poti folosi in apararea ta arme de foc, cum ar fi acele pistoale cu bile de cauciuc sau chiar arme de vanatoare, insa trebuie sa ai si o armata de avocati in spate care sa te salveze ulterior de procurori, presa, judecatori, rudele agresorului, pentru ca intregul sistem legislativ se rezuma de fapt la o singura intrebare „cine esti tu ca sa-ti faci dreptate?”
 
Daca poti raspunde asa cum ar trebui la aceasta intrebare atunci poti sa te culci linistit pe perna ta de catifea, cu un revolver nichelat varat sub ea.
 
Daca insa esti doar un individ venit din fundul cine stie carei regiuni a tarii atunci vai si amar de tine nenorocitule sa cazi victima unei agresiuni si sa fi nevoit sa te si aperi, pentru ca „vei infunda puscaria”.
 
In cazul tanarului moldovean probabil ca acesta nu a fost capabil sa ofere raspunsul corect la intrebarea „cine esti tu si prietena ta ca sa va permiteti luxul de a va apara?”, dar daca intamplarea s-ar fi petrecut in S.U.A. probabil ca ar fi primit si o medalie din partea primarului sau in orice caz ar fi fost considerat un erou salvator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator