luni, 12 noiembrie 2012

The Mist (2007)


Genul: Horror/ Fantezie/ Thriller/ Drama
Nota acordata: 7.00
Film de groaza realizat de regizorul si scenaristul Frank Darabont (a mai contribuit la: The Walking Dead -2010; The Green Mile -1999) dupa o nuvela scrisa de Stephen King, in anul 1980.
Bugetul filmului a fost de 18 milioane de dolari.
Desi este un film cu monstrii, in „The Mist” (2007) sunt explorate reactiile oamenilor obisnuiti pusi fata in fata cu situatii extraordinare, in care viata le este amenintata.
Povestea se desfasoara in orasul Bridgton din Maine (S.U.A.) unde se isca ca din senin o furtuna deosebit de puternica, urmata de o ceata foarte deasa care se extinde cu repeziciune. Un cetatean pe nume David Drayton (Thomas Jane) este nevoit sa se refugieze impreuna cu baietelul sau Billy (Nathan Gamble) intr-un supermarket in care se aflau deja mai multe persoane.
In ciuda baricadelor ridicate oamenii din supermarket sunt atacati brusc de creaturi uriase si infioratoare, venite din ceata.
Nimeni nu este capabil sa explice ceea ce se intampla. Circula unele zvonuri cu privire la faptul ca tot ceea ce se intampla in Bridgton este rezultatul unui experiment militar esuat.
Exista insa cineva din grup care crede ca are raspunsuri pentru aceasta situatie incredibila. Persoana se numeste doamna Carmody (Marcia Gay Harden), o fanatica religioasa, considerata pana la acel moment doar o nebuna.
Prin mistificarea realitatii Carmody le ofera acelor oamenii slabi de inger o anumita justificare, fapt ce ii ajuta sa nu-si piarda complet mintile.
Rezultatul fiind ca o mare parte din grupul de oameni baricadati in supermarket se vor transforma in adepti devotati ai unui cult religios intocmit Ad hoc si condus de  doamna Carmody.
Insa nu sunt cu totii intr-atat de redusi mintal. De fapt oamenii se vor imparti in trei grupuri.
O mica parte din oameni, nesuportand sa se autoizoleze, decide sa se aventureze in exterior, pentru a infrunta pericolul.
Un alt mic grup, alcatuit din doar cativa oamenii, incearca sa discearna si sa inteleaga rational situatia in care se aflau, pentru a gasi solutii cat mai potrivite.
Insa cei ce s-au aventurat in afara, au fost pur si simplu devorati de monstrii, astfel ca in supermarket au mai ramas grupul majoritar alcatuit din fanaticii doamnei Carmody si micul grup de oameni rationali condus de David Drayton. Intre cele doua tabere apare brusc un conflict legat de impartirea proviziilor.
Pentru ca risca sa fie linsat, atat el cat si baietelul lui, de fanaticii religiosi ce au devenit mult prea indrazneti, David este nevoit sa paraseasca supermarketul.
Odata ce micul grup a ajuns afara, in plina ceata, cu creaturile monstruoase misunand pe aproape, David realizeaza ca nu prea le-au mai ramas multe sanse de supravietuire si se hotareste sa aleaga singur modul in care vor muri.
Finalul filmului este pe cat de surprinzator pe atat de groaznic, in adevaratul sens al cuvintelor.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator