luni, 24 decembrie 2012

Adolescentele fumatoare vor fi vulnerabile in fata osteoporozei


Lorah Dorn este un medic pediatru si psiholog, din cadrul Cincinnati Childrens Hospital Medical Center, iar in urma unor ample cercetari in domeniu a ajuns la concluzia ca adolescentele fumatoare vor fi supuse unor riscuri crescute de a se imbolnavi de osteoporoza, afirmand ca „in aceasta etapa a vietii, oasele se solidifica in proportie de 50 %, fiind perioada in care se acumuleaza o mare cantitate de minerale in oase.”



Lorah Dorn
Osteoporoza este o boala ce vizeaza in special persoanele de sex feminin, reprezentand o pierdere a densitatii osoase, ce predispune la fracturi, iar dupa o anumita varsta este si cauza cocosarii spatelui.
Desi oasele se remodeleaza si  regenereaza încontinuu, pe tot parcursul vietii, se pare ca anii din perioada adolescentei sunt decisivi pentru crearea si dezvoltarea unui schelet putenic si dens, cand se formeaza o adevarata „banca de material osos” ce va garanta mai tarziu rezistenta in fata pericolui imbolnavirii de osteoporoza.
Organismul adolescentelor fumatoare are mai multe sanse de a esua in construirea unei rezistente osoase adecvate, intrucat datorita inhalarii toxinelor din fumul de tigara va fi zadarnicit parcursul normal al acelor minerale esentiale iar mare parte dintre acestea se vor pierde.
 
Studiul a fost efectuat pe 262 de fete sanatoase cu varsta cuprinsa intre 11 si 17 ani. Adolescentele au fost puse sa ofere date confidentiale despre obiceiurile alimentare si cu privire la stilul lor de viata. Anual acestea au fost supuse la cel putin trei teste pentru a se determina schimbarile in densitatea osoasa.
 
Astfel s-a putut stabili ca fetele fumatoarele, in raport ce cele nefumatoare, prezinta o rata crescuta de intarziere a dezvoltarii densitatii osoase la vertebre si solduri, in timp ce adolescentele nefumatoare au avut un parcurs de dezvoltare normal.

La finalul cercetarilor, Lorah Dorn a afirmat ca „Nu este pe deplin clar modul in care fumatul poate influenta mineralizarea oaselor, insa este cert ca fetele nefumatoare se afla pe o traiectorie diferita fata de cele ce practica acest viciu.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator