vineri, 7 decembrie 2012

Enemy Mine (1985)


Genul: Drama/ SF
Nota acordata: 7.50
Desi este un film ceva mai vechi am considerat ca trebuie mentionata si aceasta realizare SF de exceptie.
Regizorul Wolfgang Petersen face o treaba destul de buna, actorii isi intra perfect in roluri, efectele speciale sunt destul de reusite, iar machiajul impresioneaza prin calitate.
Actiunea este plasata undeva, departe, in viitor, cand rasa umana isi extinde limitele pana aproape de granitele universului, formand imperiul Terran.
Insa dorintelor oamenilor de expansiune se opune o rasa de extraterestri ce-si au originea pe planeta Draco si care formau la randul lor imperiul Dracon.
Extraterestrii Draco sunt diferiti de oameni in sensul ca sunt o specie de humanoizi reptilieni cu obiceiuri si un mod de a gandi total diferit.
Se intampla ca, dupa un conflict purtat in spatiul cosmic intre cele doua rase, un om, pe nume Willis Davidge (Dennis Quaid) si un Draco, pe nume Jeriba Shigan (Louis Gossett Jr.) sa se prabuseasca cu navele lor de lupta serios avariate pe Fryine IV, o planeta vulcanica, nelocuita, stranie si care ofera conditii minime de supravietuire.
Desi la inceput intre om si reptilian relatiile nu sunt deloc cordiale, totusi cei doi vor fi nevoiti sa se sustina unul pe celalalt pentru a reusi sa supravietuiasca in conditiile vitrege de pe Fryine IV.
Dar oamenii cunosteau mult prea putin despre dusmanii lor reptilieni fiind preocupati mai degraba cu distrugerea lor decat cu schimburile interculturale dintre cele doua civilizatii.
Cu toate acestea intre Willis si Jeriba (zis si Jerry) s-a legat pe timpul sederii lor impreuna o relatie de prietenie, cei doi impartasindu-si propriile trairi, ganduri, amintiri, realizandu-se astfel un schimb cultural interplanetar.
Cel mai important lucru este ca atat omul cat si extraterestrul vor realiza ca pot trai in prietenie, ca doi frati si nu in ura si dusmanie.
Dupa mai multa vreme de convietuire, pilotul militar Willis Davidge va afla cu surprindere ca partenerului sau extraterestru i-a venit sorocul sa nasca, in conditiile in care Jeriba Shigan era si el un mascul si nu o femela, iar intre cei doi nu au existat relatii sexuale (sau homosexuale).
Odata ce Jeriba a nascut, viata sa a luat sfarsit pentru a face loc copilului sau, insa astfel Willis se vede nevoit sa preia rolul de parinte in conditiile vitrege si nefavorabile de pe planeta Fryine IV.
Peste inca cativa ani pentru Willis si copil va aparea si sansa de a parasi planeta Fryine IV si de a se intoarce acasa, dar pentru acest lucru Willis trebuie sa aleaga intre planeta sa natala sau caminul semenilor tanarului Draco.
Continuarea o las in seama dumneavoastra sa o descoperiti, altfel risc sa stric frumusete de poveste.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator