vineri, 28 decembrie 2012

Fragmente de meteorit mai pretioase decat aurul


 
meteoritul Sutter Mill, s-a prabusit in america, a suscitat interesul oamenii de stiinta, contine particule minerale mai vechi si decat soarele, poate oferi o fereasta catre intelegerea felului in care s-a format intregul nostru sistem solar

In data de 22 aprilie 2012 o minge de foc stralucitoare a brazdat cerul Californiei indreptandu-se spre Nevada.

Evenimentul s-a remarcat prin boom sonic si vanturi puternice, fiind interceptat din timp de radare, iar US Air Force a fost in permanenta in alerta, urmarind cu atentie traiectoria meteoritului.

Obiectul ceresc cu o marime de aproximativ patru metri a patruns in atmosfera cu viteza mare, circa 29 km pe secunda, s-a fragmentat la 48 km de nivelul marii cu puterea a 4000 de tone metrice de TNT si s-a dezintegrat undeva la vest de regiunea Sierra Nevada.

Imediat au inceput cautarile fragmentelor de meteorit, iar, dupa ce au fost gasite primele segmente, oamenii de stiinta au realizat ca acestea contin particule de minerale mai vechi chiar si decat soarele.

Cercetatorii si-au botezat meteoritul cu numele de Sutter Mill – Moara lui Sutter – aluzie la primul loc unde s-a descoperit pentru prima data aur in anul 1848, ce a determinat cautarea febrila a acestui metal pretios atat de catre minerii profesionisti cat si de catre aventurieri; febra ce a purtat numele de „goana dupa aur”. Se pare ca meteoritul s-a prabusit chiar in apropierea primelor mine de aur.

O febra asemanatoare i-a cuprins si pe oamenii de stiinta, mai ales dupa ce au realizat ca meteoritul este un material poros, alcatuit din Chondrit carbonic, ce interactioneaza rapid la contactul cu apa.

Cercetatorii s-au temut ca vor pierde materialul pretios, in cazul in care ar fi avut loc chiar si o ploaie usoara.

Peter Jenniskens este unul din savantii americani ce a survolat intreaga zona intr-un zeppelin, in incercarea disperata de a descoperi de la inaltime urmele lasate la impactul cu solul de catre fragmentele de meteorit, insa fara sa aibă succes.

In urmatoarele luni, dupa o cautare intensa, au fost descoperite circa 77 de fragmente de meteorit in greutate totala de un kilogram.

Meteoritul Sutter Mill a fost un fragment dintr-o clasa de asteroizi denumiti Eulalia si apartine unei subclase de roci foarte bogate in compusi organici, ce poarta numele de CM.

Studiile de laborator au relevat faptul ca meteoritul contine cel putin 78 de elemente chimice separate, fiind constituit din praful si gazele existente in galaxie in urma cu 4,567 miliarde de anii - aproximativ odata cu formarea soarelui.

Materialul meteoritului este de fapt un fel de amestecatura de diferite particule de minerale, deosebit de interesante pentru oamenii de stiinta, ce ar putea aduce multe lamuriri asupra felului in care intregul sistem solar a luat nastere in urma cu miliarde de ani in urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator