duminică, 30 decembrie 2012

In vecinatatea sistemului nostru solar a fost detectata o planeta ce ar putea oferi conditii de viata similare cu cele de pe Pamant

Un nou sistem planetar a fost descoperit, posibila planeta de locuit, probabil ca exista deja viata extraterestra pe aceasta planeta, cercetatorii arunca in aer comunitatea stiintifica cu o noua descoperire uimitoare, In sistemul Tau Ceti este posibil sa existe viata pe o planeta de cinci ori mai mare decat pamantul

O noua planeta a intrat in atentia celor de la SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), ce orbiteaza in„zona de viata” a stelei Tau Ceti - aflata la aproximativ 11,8 ani lumina distanta.

Tau Ceti este o stea ce face parte din constelatia Balena, fiind spectral asemanatoare cu Soarele nostru. In raport cu Soarele, Tau Ceti este o stea cu aproximativ 22% mai mica si are o putere gravitationala mai scazuta.

In jurul acestei stele au fost detectate cel putin cinci planete in zona „locuibila”. Masa acestor planete este de pana la sase ori mai mare decat cea a Pamantului.

Cercetatorii din cadrul Universitatii Hertfordshire, Anglia, au descoperit pe baza datelor primite de la telescoapele din Chile, Hawai si Australia, ca una dintre cele cinci planete ar putea indeplini conditii similare de viata cu cele de pe Pamant, fiind foarte posibil sa existe apa lichida la suprafata.

Aceasta planeta este de cinci ori mai mare decat masa Terrei si are o perioada de rotatie in jurul stelei de pana la 168 de zile.

Noul sistem planetar a fost descoperit prin metoda vitezei radiale, ce detecteaza oscilatiile unei stele cauzate de atractia gravitationala a unei planete ce o orbiteaza.

Descoperirea a fost publicata in revista „Astronomy and Astrophysics”, unde Dr. Jonti Horner, unul din oamenii de stiinta implicati, a declarat ca „Steaua Tau Ceti a devenit o tinta deosebit de valoroasa pentru intreaga comunitate stiintifica, pentru ca este atat de aproape, de luminoasa si de similara cu Soarele”.

In viitorul apropiat mai mult ca sigur ca vom avea parte de noi descoperiri importante in ce priveste sistemul planetar din vecinatatea noastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator