duminică, 2 decembrie 2012

Pregatiti pentru alegeri


In curand, peste doar sapte zile, in tarisoara noastra draga se vor desfasura alegeri pentru Camera Deputatilor si Senat.
Peste tot in orase sunt postate bannere si afise, in care diversii candidati apar in felurite posturi si atitudini. De observat ca foarte putini dintre ei isi permit sa zambeasca, majoritatea  abordand o atitudine crispata, lipsita de expresie. 
Pe stalpi, pe cladiri sau suspendate deasupra soselelor prin aceste bannere electorale se poarta o lupta tacuta pentru castigarea atentiei cetatenilor cu drept de vot.
Mergand cu masina prin oras esti absolut impresionat de marimea unor astfel de afise. Daca stai sa te gandesti este si o oarecare psihologie in toata treaba asta. Adica foarte putini dintre cetatenii orasului au auzit de „cutare madame” sau de „cutare monsieur”, insa daca sunt nevoiti sa priveasca un banner urias cu imaginea acestora, mai mult ca sigur ca vor trage concluzia ca respectivul / respectiva din imagine trebuie sa fie cineva foarte important din moment ce troneaza deasupra tuturor.
Insa realitatea este aceeasi, nedreapta si meschina- asa cum o cunoastem, totul fiind parca ticluit dinainte in dauna bietilor alegatori.
Chipurile candidatiilor sunt in general grase, buhaite, usor palide sau roscovane, sugerand traiul bun si tihnit pe care l-au avut pana acum.
Imaginile sunt mai mult decat sugestive despre felul cum au reusit acestia sa obtina candidatura, precum si adevaratele intentii pe care le au in cazul obtinerii mandatului.
Rar poti sa vezi si un chip tanar si atragator, moment in care stai sa te intrebi daca nu cumva alegerea unei astfel de persoane ar putea fi o schimbare.
Nu! Nu poate fi o schimbare pentru ca in spatele tineretii sta taticul superbogat care si-a imboldid odrasla sa candideze pentru faima, promovarea si protejarea afacerilor familiei.
Totusi pe cine aleg in cazul in care ma decid sa merg la vot?
Partidele iti ofera in general candidati plini de bani, cu situatii si averi frumusele, pe care i-au durut inca de la nastere taman in cot de semenii din jur sau de suferintele acestora.
Stai si te intrebi cam cat de mult te-ar putea ajuta respectiva persoana pe tine, un simplu cetatean?
Pe unele bannere USL apare alaturi de imaginea lui Victor Ponta mesajul „Ne-am tinut de cuvand si am dat pensionarilor banii inapoi” – dar nu spune nimic de salariile amaratilor de bugetari.
Pe altele apare imaginea lui Crin Antonescu cu mesajul „Am oprit jaful!” – dar oare la care din jafuri se refera, pentru ca in Romanica acest cuvant a devenit aproape banal?
Privind la candidatul USL poti sa tragi usor concluzia ca alianta se bazeaza mai mult pe ura populatiei fata de reprezentantii PDL, astfel ca nu s-a prea sinchisit de imaginea persoanei pe care o promoveaza, punand accent pe mesajele ce amintesc de guvernarea dezastruoasa a PDL.
Mesajele celor de la ARD sunt ceva mai discrete, mai putin agresive si in mod surprinzator candidatii par chiar mai agreabili, mai placuti.
Cinstit ar fi fost ca toti candidatii sa fi postat si mesaje in genul „am dat partidului doar 50 de mii de euro ca sa fiu numit pentru candidatura” sau „tata a afisat pe 50 de blocuri Mega Bannere cu mine si e capabil sa-l invie si pe Michael Jackson ca sa cante pentru promovarea mea”.
Insa experienta ne arata ca odata ce au fost alesi, acesti candidati isi uita promisiunile pe care le-au facut fata de norod si vor deveni aroganti si sfidatori, considerand ca au ajuns in scaune confortabile si in pozitii cheie din societate doar prin propriile forte si nu ca rezultat al exprimarii vointei bietilor cetateni, ce si-au pus intreaga speranta pe umerii lor.
Nu stiu ce spune domnul Crin dar eu cred ca jaful va continua si dupa alegerile din 09 Decembrie 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator