luni, 3 decembrie 2012

Sfanta birocratie




De cate ori ati fost nevoiti sa stati la coada in fata unui ghiseu, iar atunci cand va vine randul sa constati ca nu aveti toate actele necesare la dosar, fiind trimis catre alte si alte institutii sau locatii pentru a le obtine?
O mare parte dintre oameni tind sa-si descarce nervii pe functionarul de la ghiseu, crezand ca acesta o face intentionat, ca ar fi dracul in persoana, insa o astfel de mentalitate este profund gresita si deplasata.
In primul rand ca acel functionar nu are nici o placere sa stea la acel ghiseu, sa verifice fiecare act in parte pentru zecile sau sutele de persoane ce-i trec zilnic prin fata. Stresul pe care il suporta acel functionar poate fi enorm, iar cand cineva incepe sa faca scandal, revoltat de regulile stricte si chiar absurde, prin care este obligat sa faca mai multe drumuri, atunci acest lucru ar putea fi picatura care umple paharul.


Este simplu sa-ti descarci furia si frustrarea pe functionarul din spatele ghiseului, insa de multe ori acesta este si el doar o victima a sistemului birocratic inventat de alti functionari, la care cetatenii nu pot ajunge chiar atat de usor.
“Birocratii sunt profund preocupati de interpretarea si aplicarea legilor, a dispozitiilor, a regulamentelor, fara preocuparea de a le intelege spiritul” – extras din Dex (1998).
Ca urmare a reducerii de personal, de cele mai multe ori, functionarul de la ghiseu este obligat ca dupa terminarea orelor de lucru cu publicul sa se apuce de rezolvarea actelor primite.
De felul cum primeste actele, precum si de modalitatea in care solutioneaza cererile, functionarul va raspunde in fata unor alti functionari din cadrul unor institutii ce au ca obiect tocmai verificarea activitatii personalului din diversele institutii administrative.
Este aproape hilar sa vezi cum un pluton de functionari se prezinta la o primarie sau institutie din subordine pentru a controla activitatea unui singur angajat, care este si cel mai prost platit.
Aceasta situatie reprezinta cea mai pura exprimare a mentalitatii comuniste “unul munceste iar restul stau si privesc”.  
Functionarii din cadrul institutiilor cu drept de control nu fac altceva decat sa se asigure ca birocratia este respectata si aplicata cu sfiintenie, fara sa le pese de „victimele colaterale”.
Dar situatia este mult mai crancena decat pare.
In ce priveste institutiile cu drept de control acestea se impart in  institutii judetene (denumite si Directii), precum si in autoritati centrale cu puteri superioare celor judetene.
Pentru ca stiu cum functioneaza aceste institutii pot spune ca in cadrul acestora functionarii dovedesc un birocratism exacerbat si sunt rupti total de realitatea si adevaratele probleme pe care le intampina un biet functionaras de ghiseu (sau de birou) din cadrul unei primarii.
Cei care activeaza in cadrul institutiilor de control sunt obsedati de asa numitele “spețe” pentru care cauta sa gaseasca tot felul de solutii si proceduri noi, insa fara sa incerce sa-si imagineze impactul dispozitiilor emise asupra cetateanului de rand dar si asupra simplului functionar ce este obligat sa le puna in aplicare.
De la nivel central se primesc zeci de radiograme, ale caror prevederi mai mult ingreuneaza activitatea din cadrul institutiilor din administratia publica locala, abuzandu-se de timpul si rabdarea cetatenilor si facandu-le munca anevoioasa functionarilor mai mici in functii.
Stai si te intrebi de ce trebuiesc indeplinite toate acele acte, fara nici un rost?
Pentru ca cineva acolo sus, in biroul sau confortabil, la caldurica si fara sa fi efectuat in viata lui nici macar un minut de lucru cu publicul, sta si scorneste cu o minte paranoica tot felul de reguli, in ideea de a preveni anumite situatii mai dificile, denumite “spețe”.
Astfel ca cetateanul de rand este tratat cu o totala lipsa de incredere, in ideea de a preveni posibilitatea ca acesta sa creeze tot felul de dificultati prin actiunea sa de a obtine un anumit drept.
Functionarasul de la ghiseu este obligat astfel sa le ceara oamenilor diverse acte care exista deja in evidentele arhivate sau sa le solicite multe alte documente care in fapt nici macar nu-si au rostul.
Exista atat de multe institutii ce vegheaza asupra respectarii birocratiei dar nici macar una care sa incerce sa simplifice procedurile administrative.
In toate institutiile din tara se strang tone si tone de documente pentru o singura saptamanta de activitate functionareasca, tocmai pentru ca niste indivizi cu functii sus-puse nu au nici un pic de respect sau incredere fata de cetatenii acestei tari.
Totusi pana cand?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator