joi, 6 decembrie 2012

Troy (2004)


Genul: Drama/ Istoric/ Dragoste
Nota acordata: 8.00
Unul dintre cele mai reusite filmele ale regizorului Wolfgang Petersen, realizat cu un buget de 175 de milioane de dolari si cu o distributie de exceptie.
Pe genericul acestui film apar cativa dintre actori cei mai carismatici, ce se bucura in prezent de aprecierea si dorintele a milioane de femei, respectiv: Brad Pitt, Orlando Bloom, Eric Bana, Sean Bean.
In ce-i priveste pe barbati acestia se vor bucura sa le admire pe Diane Kruger, pe Rose Byrne si poate si pe Saffron Burrows.
Alti actori de marca sunt Peter O’Toole, Brian Cox, Brendan Gleeson.
„Troy” (2004) a fost nominalizat la Oscar la categoria „cele mai bune costume” insa fara sa castige premiul.
Filmul „Troy” (2004) este o adaptare dupa celebra epopee a lui Homer.
Actiunea se petrece in anul 1250 i.Hr. cand doua natiuni, Troia si Grecia, intra in conflict dupa ce printul Paris al Troiei (Orlando Bloom) fuge cu amanta sa Helen (Diane Kruger), sotia regelui Spartei, Menelaus.
Menelaus (Brendan Gleeson) va solicita ajutorul fratelui sau Agamemnon (Brian Cox) pentru a ataca Troia si a se razbuna pe printul Paris si pe nevasta infidela.
Agamemnon aflat in plina ascensiune in Grecia prin acapararea si supunerea diverselor clanuri razboinice, va considera problema fratelui sau drept o oportunitate mult dorita pentru a subjuga Troia intereselor sale.
Astfel ca va pregati 1000 de nave pentru a porni pe mare cu 50.000 de luptatori.
Insa pentru a sustine moralul luptatorilor greci Agamemnon este nevoit sa ceara ajutorul lui Achilles (Brad Pitt), cel mai renumit si destoinic ostas grec dar si cel mai nesupus - motiv pentru care regele nu-l putea suferi, considerandu-l rival.
Neinfricatul si nesupusul Achilles accepta propunerea regelui Agamemnon, constientizand ca participarea sa la o astfel de mare batalie il va face nemuritor. Achilles impreuna cu minioni sai vor fi primii care vor debarca pe tarmul troian.
„Troy” (2004) abunda de secvente de lupta deosebit de spectaculoase in prim planul carora se afla Brad Pitt, ce interpreteza rolul lui Achilles, acesta descurcandu-se surprinzator de bine in rolul de super-luptator.
Insa si Troia isi are propriul erou, pe Hector (Eric Bana), astfel ca grecii vor infrunta o forta cel putin egala.
Intre regele Troiei - Priam (Peter O’Toole) si cel al Greciei - Agamemnon exista un contrast urias, primul fiind blajin si deschis in fata sortii in timp ce al doilea este arogant, agresiv si lipsit de scrupule.
Achilles va intra in conflict cu propriul sau rege, Agamemnon, la mijloc fiind Briseis (Rose Byrne) o fata din Troia, de vita nobila, ce a fost capturata de minioni.
Astfel ca eroul grecilor refuza sa mai participe pe campul de lupta, pregatindu-se de intoarcerea spre casa, insa moartea varului sau Patroclus (Garrett Hedlund) ii rastoarna planurile, motiv pentru care porneste de unul singur catre cetatea Troia unde isi va purta legendara lupta cu Hector.
Finalul filmului ar trebui sa-l cunoasteti, intrucat face parte din cultura generala, iar ce pot sa mai adaug este faptul ca aceasta realizare m-a impresionat cel mai mult dintre toate ecranizarile de pana acum a epopeii Iliada scrisa de poetul Homer, cu mult timp in urma.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator