vineri, 4 ianuarie 2013

Avertizare scotiana la narcise: A nu se consuma!

Narcisele sunt otravitoare; toxicitatea narciselor poate imbolnavi; Flori desi frumoase si seducatoare sunt toxice; Scotieni emit avertismente cu privire la consumul de flori; chinezii s-au imbolnavit dupa ce s-au pacalit cumparand si folosind bulbi de narcisa crezand ca este usturoi

In ce priveste produsele cumparate pentru alta destinatie decat consumul alimentar, adeseori suntem surprinsi sa constatam ca pe etichetele acestora se afla un avertisment emis de ministerul sanatatii prin care ni se atrage atentia (ca si cum nu am sti deja) ca acel produs nu poate fi mancat.

Astfel de sfaturi se pot gasi pe unele produse cosmetice, pe unele lotiuni si leacuri medicamentoase de uz extern, pe momeala cumparata din magazinele de pescuit etc.

Dar iata ca oficialitatile scotiene s-au hotarat sa emita avertismente si pentru narcise.

Floarea de narcisa are un aspect foarte seducator, prezentandu-se sub o culoare vie de galben, dar si alba sau verde- mai rar, iar o anumita parte dintre oameni si-ar putea dori sa guste din aceste plante fara sa stie ca de fapt acestea sunt foarte toxice pentru organismul uman. Astfel ca responsabilii din cadrul Departamentului de Siguranta si Sanatate din Scotia sunt ingrijorati de faptul ca o persoana ar putea folosi aceste flori in oala pentru gatit din bucatarie, in loc sa le aseze intr-o vaza decorativa.

Otravirea cu narcise poate duce la suferinta, ce se manifesta prin crampe puternice, ameteala, stari de voma si diaree, iar aceasta stare de boala s-ar putea sa dureze si cateva zile, insa de cele mai multe ori oamenii se recupereaza fara interventii medicale deosebite.

Se pare ca avertismentul este destul de justificat dupa ce au fost inregistrate mai multe cazuri in care copiii de varste mici au ingerat florile de narcise fiind atrasi de culoarea vie a acestora.

Dar a fost raportata si o situatie cand un grup de 10 chinezi, rezidenti in Anglia, au cumparat dintr-un supermarket bulbi de narcisa confundandu-i cu usturoi chinezesc, pe care i-au consumat in cantitati destul de mari, ca si condiment pentru traditionalele lor galuste cu orez. Bietii oameni s-au imbolnavit si au ajuns astfel la spital, pentru ca nu s-au descurcat prea bine cu limba engleza si nu au inteles ce anume scria exact pe ambalaj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator