miercuri, 2 ianuarie 2013

O dieta bogata in proteine poate scurta durata de viata dar asigura o capacitate de reproducere mai mare


Cercetatorii au experimentat pe muste hranindu-le cu proteine , iar in urma acestui studiu stiintific au putut determina faptul ca metabolismul proteinelor poate fi nociv pentru organism determinand imbolnavirea prematura. Singurul efect pozitiv ar fi cresterea fertilitatii, a capacitatii de reproducere, insa cu mari daune pentru tesuturi

Un studiu efectuat pe muste de catre cercetatorii din cadrul Universitatii Macquarie din Sydney, Australia, releva faptul ca o dieta regulata si bogata in proteine poate scurta viata prin aparitia, o data cu imbatranirea prematura, a afectiunilor si bolilor specifice, dar, in acelasi timp, determina si cresterea capacitatilor de reproducere. Constatarile studiului au fost publicate in revista „Proceedings of Royal Society”.

O explicatie ar fi ca mustele isi aloca pentru imperechere o mare parte din energia acumulata. Acest fapt are drept rezultat pastrarea  doar a unei cantitati mici de energie pentru refacerea si repararea organismului, ducand la scaderea perioadei de viata.

Restrictionarea dietei prin administrarea exclusiva a carbohidratilor nu garanteaza insa o longevitate mai mare, dar s-a constatat faptul ca afectiunile specifice varstei batranetei intarzie sa apara la mustele supuse unui astfel de regim alimentar.

Concluziile cercetatoriilor cu privire la nocivitatea proteinelor sunt ca „Desi nu este pe deplin lamurit felul in care proteinele pot determina scaderea duratei de viata, presupunerile noastre in acest moment sunt ca procesul de metabolizare al proteinelor poate duce la deteriorarea organismului.

Reactiile radicalilor liberi cu proteinele sunt diferite de cele cu carbohidratii, ducand, in primul caz, la obtinerea si descarcarea unei energi mai mari ce dauneaza tesuturilor de origine animala, iar, mai mult decat atat,  prin acest proces in organism sunt acumulate mai multe deseuri nocive de azot. Impactul acestor cercetari este: consumul de proteine poate avea consecinte negative asupra duratei de viata”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator