vineri, 15 martie 2013

Casele stigmatizate sunt OK!


Case bantuite; case sinistre; sub protectia legii; cumparatorul nu trebuie sa stie totul; vanzatorul nu trebuie sa spuna; fantomele si demonii cu drept de resedinta
 
Cati tineri proaspat casatoriti nu viseaza la o locuinta proprie, unde sa convietuiasca dupa bunul lor plac, in liniste si pace?
Dar daca un astfel de cuplu s-ar afla in situatia de a cumpara pe bani frumosi o casa, care din punct de vedere al aspectului si al asezarii ar corespunde asteptarilor, insa, ulterior, dupa incheierea tuturor formalitatilor de cumparare,  respectivii cumparatori vor afla faptul ca de respectiva casa este legata si o istorie deosebit de macabra, respectiv multiple crime, sinucideri ori diverse povesti cu fantome, demoni sau strigoi?

Probabil ca la o simpla analiza s-ar putea spune „OK! Si care este problema?”, insa lucrurile sunt mai complicate de atat, intrucat, daca nu v-ati aflat vreodata intr-o asemenea situatie este greu sa intelegeti pe deplin toate implicatiile.

In primul rand este vorba de imaginea pe care respectiva casa o are in restul comunitatii.

Daca in aceea casa s-a petrecut ceva urat in  trecutul apropiat, aproape toata lumea va considera respectivul loc ca fiind blestemat, iar acest stigmat il va purta orice alta familie va indrazni sa se aseze in imobilul respectiv.

Daca luam in considerare si acest aspect am putea considera pe buna dreptate ca respectivii cumparatori au suferit oarece daune daca vanzatorul, la momentul cumpararii, nu i-a pus pe acestia in tema cu privire la evenimentele petrecute in trecut, fapt ce i-ar putea indreptatii sa ceara o revizuire a contractului de vanzare-cumparare.

Insa lucrurile stau altfel.

Nu de mult o doamna din Delaware County, statul Pennsylvania, SUA, a reclamat faptul ca vanzatorii casei, in care s-a mutat recent, nu i-au adus la cunostinta ca respectivul imobil are o reputatie foarte proasta, respectiv, cu cateva luni in urma, in acel loc s-a petrecut o crima deosebit de sangeroasa urmata de o sinucidere.

Femeia i-a actionat in instanta pe fostii vanzatori, invocand pierderi materiale si cerand despagubiri consistente, intrucat prin stirbirea reputatiei casei s-a creat un defect material, apreciind ca respectivul imobil se afla cu mult sub valoarea stabilita initial,  comparativ cu situatiile in care ar fi existat o constructie defectuoasa, a degradarilor greu de depistat sau a materialelor de proasta calitate folosite la construire.

Decizia tribunalului nu a fost insa in favoarea pagubitei.

Conform deciziei judecatorilor, atat proprietarii de case cat si agentii imobiliari nu sunt obligati sa ii informeze pe potentialii lor cumparatori in cazul in care in respectivul imobil au avut loc asasinate sau fapte deosebit de sangeroase si macabre.

Daca proprietatea a fost locul unei crime odioase, vanzatorul nu este obligat prin lege sa ofere informatii despre acest lucru.

La recurs, magistratii de la Curtea Superioara din Pennsylvania au reafirmat faptul ca reputatia sordida a unei case, indiferent cat de inspaimantatoare este, nu poate fi considerat un „defect material” iar proprietarul nu este obligat sa divulge acest gen de informatii.

Pentru decizia lor definitiva judecatorii au tinut cont si de informatia, rezultata din statistica, ca in majoritatea caselor locuite s-au petrecut numeroase decese pe parcursul timpului, mai ales daca imobilele nu sunt la primul sau macar la al doilea proprietar.

Decesele pot interveni fie din cauza varstei, ori in mod prematur in somn sau din cauza unor accidente domestice, precum si ca urmare a unui atac criminal deosebit de sangeros.

De regula, invocarea reputatiei proaste la vanzarea unei case constituie doar un pretext prin care cumparatorii incearca sa  obtina de la vanzator un pret mai mic pentru imobilul respectiv.
Daca am lua in considera cultura promovata in unele filme, gen Haunted House (in care o familie se muta intr-o noua locuinta cu reputatia ca ar fi bantuita de spiritele malefice ale fostilor proprietari in urma decesului prematur al acestora) atunci am putea ajunge la o concluzie pur matematica, respectiv aceea ca pretutindeni in lume se afla sute de milioane de astfel de case si de zece ori pe atat mai multe fantome.
Exista insa si numerosi oameni deosebit de  superstitiosi care nu s-ar simti deloc in largul lor daca ar afla, intr-un tarziu, ca au ajuns sa locuiasca, fara stiinta si dorinta lor, intr-o casa cunoscuta ca fiind un fel de resedinta a diavolului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator