joi, 14 martie 2013

Copiii au experiente de tip paranormal?


copiii se sperie usor de monstrii; frica copiilor; anxietatea la copii; bau bau; tulburari de comportament la copii; spaima celor mici; copil ingrozit; teama
In cadrul unui studiu denumit „Diferentierea copiilor prescolari dupa teama de intuneric si perceptia limitelor dintre fantezie si realitate” realizat de cercetatorii Tamar Zisenwine, Kaplan Michal, Kushnir Jonathan si Sadeh Avi, aparut nu de mult in revista „Child Psychiatry & Human Development”, a iesit la iveala faptul ca toti copiii de varsta prescolara, implicati in cercetare, ce manifestau diverse fobii pe timpul noptii, au un grad mai ridicat de dificultate in a face diferenta intre ceea ce este real si ceea ce este fantezie, spre deosebire de acei copii pentru care parintii au avut grija de a le forma o perceptie cat mai adecvata, prin educatie.

In general, cercetatorii din domeniul paranormalului cred ca anumite manifestari din sfera anormalului pot fi sesizate mai usor de catre copii decat de catre adulti, intrucat perceptia lor asupra lumii nu este inca afectata de o gandire concreta si bine conturata, capabila sa puna la indoiala si sa elimine orice aspect ce depaseste granitele normalitatii.

Insa aceasta idee nu este tocmai benefica pentru copii, intrucat, daca obsesile si spaimele lor capata sustinere din partea adultilor sau din partea unor influente exterioare, cum ar fi vizionarea unor filme sau ascultarea unor povesti de groaza, atunci si frica lor se va accentua, existand riscul aparitiei insomniei, anxietatii si tulburarilor de comportament.

Sunt arhicunoscute filmele horror ce trateaza subiectul sensibilitatii copiilor fata de manifestarile paranormale, cum ar fi „Poltergeist” - in care o fetita comunica cu cei din lumea de dincolo, stand in fata unui televizor in care apare o imagine statica, fara semnal sau „Exorcistul” - un demon ataca si preia controlul asupra unei fetite.

Mai mult de 60% dintre copiii de varsta prescolara au un prieten imaginar - acest fapt a fost relevat in cadrul unor cercetari mai vechi.

Adesea parintii sunt uimiti de lucrurile pe care copiii le afla sau le fac ca urmare a comunicarii cu acesti tovarasi invizibili.

Desigur ca o mare parte dintre fantezi sunt doar siretlicuri inocente ale copiilor, facute pentru a evita anumite pedepse, insa rezultatele finale ale studiului releva ca cei mai multi dintre copii cred cu convingere ca au vazut monstrii sau vrajitoarele vizitandu-i in timp ce se aflau in dormitor.

Insa parintii gresesc daca sunt ignoranti si mentin sau dezvolta incertitudinea copiilor in ce priveste existenta unor entitati, cum ar fi zane, fantome sau monstrii intrucat astfel le pot sporii frica si confuzia.

Tocmai de aceea este bine sa se respecte indicatiile de varsta legate de vizionarea unor materiale video. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator