sâmbătă, 16 martie 2013

Foametea cartofilor ar putea sa reapara


boala fungiciva; ameninta sa afecteze economia; cartofii in pericol; foametea cartofilor; marea foamete irlandeza; posibila inflatie a alimentelor de baza; agricultura in declin; tratamente fungice ineficiente; cartofii modificati genetic; foame in tarile cele mai sarace tariDesi exista in prezent mai multe tipuri de tratamente fungicive, totusi specialistii avertizeaza asupra faptului ca Phytophthora infestans incepe sa devina din ce in ce mai rezistenta in fata eforturilor de eradicare, respectiv fata de substantele chimice folosite in prezent.

Intre anii 1845 -1849 Irlanda a fost grav afectata de scaderea drastica a productiei culturilor de cartofi, ce au fost distruse de mana cartofului, denumita stiintific Phytophthora infestans.

O mare parte din taranimea irlandeza a suferit de foamete in acele vremuri, mai ales pentru ca pe pamanturile lor se samanau in cea mai mare parte doar culturi de cartofi (se pare ca orice altceva nu dadea randamentul potrivit),  si asta pentru ca aceasta leguma nu este atat de pretentioasa la cultivare, respectiv nu are nevoie de foarte multa apa, iar solul necesar plantarii poate fi usor nisipos si nu foarte bogat in nutrienti.

Perioada respectiva este cunoscuta ca „Marea Foamete Irlandeza” sau „Foametea cartofilor” si este considerata a fi un moment de grele incercari pentru poporul irlandez si de cotitura a destinului intregii natiuni (in acea perioada Irlanda era o provincie a Regatului Unit al Marii Britanii).

In prezent nu prea mai exista tari cu o  agricultura bazata exclusiv pe monocultura, respectiv pe cartofi.

Insa chiar si asa revenirea unei catastrofe asupra culturilor de cartofi, echivalente cu cea din perioada mai sus mentionata, ar provoca o uriasa inflatie asupra produselor agricole, tinand cont si de faptul ca „Phytophthora infestans” nu afecteaza doar cartofii ci si tomatele, ardeiul, tutunul, precum si asupra produselor de origine animala, intrucat aceasta leguma este cultivata si pentru a hrani animalele.

Phytophthora infestans este o ciuperca parazitara ce provoaca o boala denumita si „mana cartofilor”, atacand planta si provocand infectii atat asupra frunzelor si tulpinii cat si asupra tuberculilor. Mai mult decat atat boala are o capacitate de raspandire foarte rapida intre culturi si cu consecinte spectaculos de devastatore.

Rezistenta ciupercii se pare ca este determinata de adaptarea la schimbarile climatice, iar mare parte din tratamente au inceput sa scada in eficacitate, desi in trecut s-au dovedit a fi potrivite.

Foarte multe din fungicivele cunoscute ca fiind eficiente au fost retrase de pe piata, intrucat s-a considerat ca nu sunt suficient de sigure pentru sanatatea oamenilor si a animalelor.

O solutie pe care au propus-o specialistii americani este aceea a cartofului modificat genetic, respectiv fabricarea unei noi specii de plante capabile sa lupte si sa invinga boala, fara sa mai fie nevoie de aplicarea tratamentelor cu diverse substante.

Insa in prezent se poarta o campanie acerba impotriva produselor modificate genetic si doar tarile foarte sarace sunt dispuse sa accepte, fara restrictii drastice, cultivarea plantelor fabricate in laborator, facand aceste compromisuri pentru a putea hrani o populatie amenintata in permanenta de foamete.

La noi in tara cartoful este considerat un aliment vital si relativ ieftin, facand parte din meniul zilnic a celor mai multi dintre cetateni.
Desi amenintarea se raporteaza la nivel mondial, este clar insa ca cele mai grave consecinte vor fi suportate de acele tari a caror economie schioapata deja ca urmare a recesiunilor.

Un comentariu:

  1. Poate ca este momentul sa-mi fac niste provizii serioase de cartofi? Sau trecem cu totii pe faina de malai, ieftina, buna, traditionala si nemodificata genetic?

    RăspundețiȘtergere

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator