joi, 14 martie 2013

Om condamnat pentru ca a abuzat de un rechin


rechinii din specia marele alb; Carcharodon carcharias; Africa de Sud; braconaj in stil mare; rechinul specie pe cale de disparitie; specie amenintata; specie protejata de rechin
Cele mai frecvente raportari de abuzuri asupra animalelor s-au dovedit a fi cele indreptate impotriva animalelor de companie (caini, pisici etc) sau impotriva animalelor domestice (cabaline, bovine etc), dar iata ca nu de mult a fost raportat un abuz mai putin obisnuit.

Un barbat din Africa de Sud, pe nume Leon Bekker a fost acuzat pentru ca a abuzat de un rechin din specia „Marele alb” - Carcharodon carcharias, pe care l-a capturat in regiunea Western Cape.

Acesta a pledat „vinovat”, incadrandu-se la incalcarea a mai multor prevederi din Legea nr.18 privind resursele marine vii, valabila inca din anul 1988 si care actioneaza pe teritoriul Africii de Sud.

Acuzatiile s-au axat in principal pe perturbarea, hartuirea sau momirea in vederea pescuitului, a incercarii de a ucide, colectarii, capturarii si posesiei unui rechin, fara a detine o autorizatie prealabila emisa de autoritati.

In urma procesului, invinuitul a fost condamnat la o amenda de 13.200 de dolari americani sau la un an de inchisoare, si asta in ciuda reputatiei foarte proaste pe care au capatat-o rechinii din aceasta specie, aceea de ucigasi de oameni, fiind considerati printre primele specii de rechini mancatori de oameni, alaturi de rechinul taur si rechinul tigru.

Totul a plecat de la incercarea lui Leon Bekker de a oferi, in fata unor curiosi, un spectacol unic care implica capturarea unui rechin si expunerea lui pentru ca cei aflati la fata locului sa poata realiza fotografii.

Leon Bekker chiar a reusit sa captureze un rechin „Marele alb” pe care l-a intins pe stancile aflate in apropiere de mal, tinandu-l de branhii, timp de 16 minute, moment in care grupul de privitori au facut numeroase fotografii.

Dar din grupul de iubitori de senzational se afla si o persoana adepta a ideii conservarii si protejarii specilor marine, care l-a sunat de indata pe  Ryan Johnson, un om de stiinta, biolog marin si mare iubitor de rechini.

Ryan Johnson s-a deplasat de indata la fata locului, cerandu-i lui Leon Bekker sa renunte la spectacolul sau si sa elibereze rechinul, pentru care vor fi „consecinte”.

Conform marturiei depusa de Ryan Johnson, rechinul a fost mult prea bruscat si prea mult timp tinut pe mal, astfel ca cel mai probabil acesta a murit la scurt timp dupa ce a fost eliberat in apa, din mainile lui Leon Bekker.

Magistratii care l-au condamnat pe Leon Bekker au luat in considerare faptul ca rechinii „Marele alb” fac parte dintr-o specie protejata in apele Africii de Sud, amenintata cu disparitia, iar reproducerea acestora este destul de lenta, fiind afectata de asemenea de poluare, precum si de alte activitati nocive efectuate de oameni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator