luni, 9 iulie 2012

Metode si tehnici de tratament si combatere a ridurilor



Ridurile sunt un fenomen ce apare odată cu varsta batranetii ca urmare a degenerarii tesutului conjuctiv si a pierderii elasticitatii fibrelor. Pielea isi pierde din calitatile avute in tinerete, nemaiavand aceeasi tonicitate, netezime si flexibilitate, respectiv se usuca, ca urmare a secretiei insuficiente de sebum, devine ridata, zbarcita si tumefiata. Ridurile se impart si ele in mai multe categorii, astfel sunt liniile fine, ridurile superficiale si ridurile de profunzime.
 
Nu doar batranetea poate fi responsabila de aparitia ridurilor, existand multi alti factori daunatori cum ar fi abuzul de alcool, fumatul, îngriji­rile neraţionale ale tenului, dantura incompletă, expunerea neprotejata la vant, frig, la razele solare etc.

Tratamentul poate implica atat interventii dure asupra pielii fetei cu rezultate imediate, cat si metode mai blande insa cu rol de preventie sau cu rezultate in timp mai indelungat.

1.In ce priveste metodele dure si invazive, avem:

Interventii chirurgicale (liftingul facial) - implica indepartarea excesului de piele faciala, prin incizii facute pe piele, cu sau fara strangerea tesuturilor subiacente ori intinderea pielii din zonele limitrofe. Rezultatele sunt imediate iar vindecarea partiala dupa operatie este de minim doua saptamani.

Riscurile sunt infectiile, lezarea nervilor, caderea parului in portiunile de incizie sau daca procedurile nu sunt respectate poate rezulta un aspect al fetei nenatural sau neplacut.

 
Laserullaser resurfacing” se practica intensiv in S.U.A. pentru a trata cicratici ori ridurile fine din jurul ochilor, gurii si obrajilor dar si pentru a imbunatati aspectul pielii. Exista doua tipuri de tratament ce implica folosirea laserului:

laser resurfacing; metoda moderna de combatere a ridurilor; eliminarea completa a ridurilor se poate face prin laser; una dintre cele mai bune metode pentru indepartarea ridurilor; indepartarea ridurilor cu tot cu piele prin laser ablativ


Laser „ablativ” – este o procedura dura ce produce ranirea usoara prin indepartarea unor straturi subtiri de piele. Rezultatele apar abia dupa vreo cateva zile de vindecare, daca totul decurge conform asteptarilor. Riscurile sunt aparitia cicatricilor, arsurilor insotite de diferite infectii, inrosirea accentuata a pielii fetei.

Laser „nonablativ” – este o procedura nedureroasa care nu cauzeaza raniri asupra pielii, determinand productia colagenului si chiar tonifierea pielii fetei prin producerea unor orificii extrem de fine ce ajung pana in straturile profunde ale pielii. Este mai putin eficace decat laserul „ablativ” iar pentru rezultate notabile sunt necesare mai multe sedinte.

Dermabraziunea – presupune folosirea unui aparat abraziv ce foloseste sfere foarte mici de sticla sau cristale dure si a unui intrument asemanator cu o perie cu ajutorul carora medicul indeparteaza o parte din grosimea pielii prin abrazarea stratului superior.

prin dermabraziune sau microdermabraziune se pot inlatura atat imperfectiunile pielii cat si ridurile; indepartarearidurilor profunde; tipuri de dermabraziune; metodaeficace de indepartare a ridurilor prin abrazarea pielii


Procedura implica anestezia, deoarece este dureroasa. Timpul unei sedinte este de pana la o ora sau o ora si jumatate iar efectele sunt vizibile o data cepielea s-a vindecat, dupa minim 3 luni de zile. Efectele secundare pot fi aparitia cicatrizarii, sangerare, roseata pe timp indelungat, infectii, durerii locale, umflaturi etc.

Microdermabraziunea – este o metoda nedureroasa si mai blanda decat dermabraziunea si presupune folosirea unui instrument ce foloseste cristale estrem de fine pentru abrazarea pielii, dar si aspira straturile exfoliate. Sedinta dureaza minim 15 minute ia rezultatele se vad in maxim 24 de ore, fiind necesare ulterior si sedinte de intretinere ce se vor repeta o data la doua saptamani.

Peelingul chimic – la fel ca dermabraziunea are rolul de a indeparta straturile de suprafata ale pielii sub actiunea unor agenti chimici. Prin acest procedeu se urmareste indepartarea ridurilor, a zonelor uscate, a petelor, acneei sau a cicatricilor minore iar pielea capata un aspect luminos si atragator.

peeling chimic eficace impotriva imperfectiunilor pielii; prin peelingul cosmetic textura pielii se schimba, devine mai catifelata, mai supla cu aspect luminos si tineresc; metoda foarte buna pentru indepartarea ridurilor si a imperfectiunilor pielii; fenolul, pentru peeling profund, acidul tricloracetic (TCA), pentru peeling mediu si alfahidroxiacizii(AHA), pentru peeling superficial

Peelingul poate fi superficial, mediu si de profunzime si se aplica doar sub indrumarea specialistului. Cele mai cunoscute substante chimice folosite in peelingul cosmetic sunt fenolul, pentru peeling profund, acidul tricloracetic (TCA), pentru peeling mediu si alfahidroxiacizii(AHA), pentru peeling superficial.

Peelingul profund are si efectele cele mai considerabile indepartand chiar si unele riduri mai profunde precum si a excrescentelor precanceroase, in timp ce peelingul mediu indeparteaza ridurile fine si a petelor superficiale iar peelingul superficial are rolul de a corecta pigmentarea, de a catifela pielea si de a tine sub control acneea. Riscurile sunt destul de scazute daca se urmeaza intocmai sfaturile specialistului dar uneori pot aparea complicatii cum ar fi pigmentarea neuniforma a pielii, aparitia infectiilor, a cicatricilor, a rosetei excesive, a mancarimii. 

Injectiile cu Botox (Toxina botulinica) – neurotoxina este produsa de bacteriile Clostridium botulinum. Actioneaza asupra muschilor care in mod obisnuit produc riduri, datorita expresiilor faciale, dar si atenueaza cutele deja formate. Se poate injecta si in zona fruntii, intre sprancene, in colturile ochilor si la baza nasului. De obicei sunt necesare intre 5 si 10 injectii. Injectiile nu sunt dureroase intrucat se foloseste un ac foarte fin. Efectele dureaza aproximativ 4 luni dar se poate ajunge si pana la 6 luni, daca tratamentul se repeta. Ridurile redevin vizibile dupa ce efectul toxinei dispare. Efecte secundare sunt greata, dureri faciale, inrosiri zonale, miscari necontrolate ale ochiului sau caderea ploapei” - daca toxina ajunge in zona muschiului ce controleaza inchiderea ploapei, depresii, vedere incetosata.

Injectii cu acid hialuronic – procedura implica umplerea ridurilor. Injectiile nu sunt dureroase. Acidul hialuronic se gaseste in corpul uman in mod natural, insa odata cu inaintarea in varsta scade si sinteza substantei. Avantajul este ca pacientul nu are nevoie de programe de recuperare, putand sa-si reia activitatea sa obisnuita imediat dupa tratament. Rezultatele sunt imediate si dureaza pana la minim 6 luni, in cazul ridurilor profunde iar in cazul ridurilor fine rezultatele se mentin si pana la 12 luni. Complicatiile desi sunt rare pot aparea sub forma de tumefieri locale ale fetei, infectii, roseata, echimoze, granuloame, reactii alergice, eruptii.


2.Metode blande, cu aplicare usoara:

Cremele cosmetice antirid – Au in compozitia lor diferite substante ce actioneaza asupra ridurilor, respectiv:

Tretinoinul (acidul retinoic) este un derivat din vitamina A care are capacitatea de a determina reinnoirea celulelor si chiar de a repara unele imperfectiuni ale pielii cum ar fi ridurile fine si petele maronii. Este necesar ca o crema sa aibă o concentratie mare de tretinoin, astfel primele rezultate vor putea fi vizibile dupa aproximativ doua luni de aplicari zilnice sau chiar mai mult. Se recomanda folosirea unei creme cu tretinoin persoanelor cu tenul gras.

Acidul L-ascorbic, vitamina C, are proprietati antioxidante puternice, actionand asupra radicalilor liberi stimuland productia de colagen. O crema bogata in acid ascorbic este recomandata tenului sensibil.

Acizii de fructe, cum ar fi alfahidroxiacizii(AHA) - o crema cu o concentratie de AHA actioneaza asupra ridurilor fine, rezultatele putand fi vizibile dupa o aplicare indelungata, aproximativ 4 luni de zile sau mai mult. Este recomandata o astfel de crema persoanelor cu tenul uscat.

Coenzima Q10 - este o substanta produsa de organismul uman cu rol antioxidant si imunitar. Dupa varsta de 30 de ani productia coenzimei in organism incepe sa scada. Actioneaza asupra ridurilor fine si protejeaza impotriva arsurilor solare.

Colagenul marin  - amelioreaza ridurile, mentine elasticitatea, reda pielii fermitatea, tonicitatea si supletea.

Peptidele de cupru – cuprul in asociatie cu fragmente de proteina denumite „peptide” functioneaza pe acelasi principiul ca si in cazul cremelor cu Coenzima Q10, respectiv cuprul este un element ce se regaseste in organismul uman avand rolul antioxidant si imunitar.  Previne aparitia ridurilor si le atenueaza pe cele fine. De asemenea, poate regla secretia de sebum si infundarea porilor, fiind indicat persoanelor cu tenul gras.

Kinetina – un derivat din cytokinin, un hormon produs de plante cu rol de crestere. In crème kinetina reduce ridurile si previne aparitia altora, dar are si rolul de a imbunatatii textura pielii, de a inlatura petele si chiar pistrui.

Extract de ceai verde – pe langa proprietatile sale antioxidante, antiinflamatoare, antiimbatranire, anticarcinogenic are si rolul de a reduce si ameliora ridurile si de a preveni aparitia altora.


3. Metode practice de intretinere si  preventie :

Masajul facial - Prin masajul facial se previne si atenueaza ridurile, se indeparteaza stratul de celule moarte, se mentine elasticitatea pielii precum si a supletea muschilor fetei, se stimuleaza glandele sebacee, se realizeaza o tonifiere a pielii fetei prin asigurarea unui aflux mare de sange in tesuturi, are un rol important in stoparea depunerii grasimilor in tesuturile de sub piele.
Gimnastica faciala - exercitiile se practica in scopul prevenirii ridurilor sau pentru atenuarea celor deja existente, precum si pentru mentinerea unui ten suplu, fraged si tanar.

Dieta si un mod de viata echilibrat -  Consumati multa apa, precum si multe fructe si legume proaspete, cereale, vitamine si uleiuri cu proprietati antioxidante si imunitare, cum ar fi cele ce contin Omega 3, Vitamina C, Vitamina E, Coenzima Q10. Faceti exercitii fizice zilnice, evitati si eliminati stresul, renuntati la fumat, la consumul de alcool, iubiti si cautati fericirea, faceti bai de soare si de aer, folositi o crema protectoare in zilele prea insorite, evitati zonele poluate, gasiti-va un hobby placut si sanatos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator